Türkiye'de tarım destekleri ve sosyal sermaye ilişkisi: Konya bölgesinde ampirik bir çalışma
The relationship between agricultural supports and social capital in Turkey: An ampirical study in the Konya region
  1. Tez No: 586169
  2. Yazar: OSMAN ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destek Politikaları, Sosyal Sermaye, Tarım, Tarımın Önemi, Tarım Destekleri, Support Policies, Social Capital, Agriculture, Importance of Agriculture, Agricultural Supports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tarımsal faaliyetler insanoğlunun yerleşik hayata geçmesinden bu güne değin ekonomik yaşamında önemli bir rol almıştır. Destek politikaları ülkeden ülkeye bazı durumlarda bölgeden bölgeye farklılık gösterse de bütün ekonomiler ortak bir amaç doğrultusunda toplanmışlardır. Sosyal sermaye kavramıyla ilişkilendirdiğimizde tarımsal faaliyetlerin geniş bir konusu vardır. Bu amaçların başında ise arz ve talep esneklikleri düşük olan tarım sektöründeki belirsizliklerin giderilmesi ve düşük gelir elde eden çiftçilerin gelir düzeylerinin iyileştirilmesi yer almıştır. Çalışmanın birinci bölümünde tarımsal destekler ile ilgili, ikinci bölümünde ise sosyal sermaye ile ilgili literatür incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise sosyal sermaye ile tarımsal desteklerin ilişkisini incelemek adına uygulama yapılmıştır. Bu kısımda elde edilen veriler SPSS İstatistik programında analiz edilmiş olup, tarımsal destekler ile sosyal sermayenin ilişkisi olduğu yönünde sonuçlara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural activities have played an important role in the economic life of mankind since the beginning of settled life. Although the support policies differ from country to country in some cases from region to region, all economies have gathered for a common purpose. When we look at the general types of capital in economic life, it is thought that most of them are evaluated only in financial (monetary) terms. One of these objectives was to eliminate uncertainties in the agricultural sector with low supply and demand elasticities and to improve income levels of low-income farmers. In the first part of the study, literature on agricultural subsidies and in the second part on social capital were examined. In the third part, the study was conducted to examine the relationship between social capital and agricultural support. The data obtained in this section were analyzed in SPSS Statistics program and it was concluded that there ise a relationship between agricultral support and social capital.