Taksim Atatürk kitaplığı k.700 numaradaki şiir mecmûʿası (49b-104b varakları arası transkripsiyonlu metin ve inceleme )
Poetry journal at taksim Atatürk library, number k.700(Transcripted text between foils 49b-104b and examination)
- Tez No: 586173
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YEKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Türk Edebiyatı, Mecmua, Yazma, Metin ve İnceleme, Old Turkish Literature, Journal, Manuscript, Text and Examination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Mecmualar, muhtevası itibarıyla divan edebiyatının önemli ürünlerindendir. Özellikle şiir mecmuaları; tertip edildikleri dönemin şiir zevkini yansıtması ve ilerleyen dönemlerde şairlerin ne kadar rağbet bulduğunu göstermesi bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca mecmuaların bir diğer önemli özelliği de metin teşkili sırasında araştırmacılar için değerli bir kaynak olmasıdır. Bu bakımdan mecmuaların günümüz alfabesine aktarılması edebiyat tarihimiz açısından önemlidir. Tezimize konu olan mecmua, Taksim Atatürk Kitaplığı K.700 numarada kayıtlı olan yazmadır. Mecmuanın çalışmamıza konu olan kısmı 49b-104b varakları arasıdır. Çalışmamızda genel olarak mecmualar ve incelememize konu olan eser ile ilgili bilgilerin ardından mecmuanın transkripsiyonlu metni verilmiştir. Mecmualar dîvânlarda bulunmayan şiirlerin tespit edilmesi, eksik bulunan şiirlerin tamamlanması, dîvânı olmayan bir şairin şiirlerinin ya da kayıp bir eserin ortaya konması bakımından değerli kaynaklardır. Üzerinde çalışma yaptığımız mecmuanın bu hususlar açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Journals, content-wise, are vital products of Divan Literature. Poetry journals are especially important regarding their ability to reflect the taste of poetry of the period which those journals are published; and, in later years, to show how much vogue poets face. Journals also serve as crucial sources for researches during text formations. Thus, it is critical for our literary history to transfer journals to the present-day alphapet. The journal subjected in this thesis is the manuscript registered at Taksim Atatürk Library, num. K.700. Between the leaves 49b - 104b of the journal is subjected to our study. General information about journals and the subject of our study will be discussed, which will be followed by the transcribed text of the journal. Journals are significant considering the determination of poems which have not been founded in divans, completing the missing parts of poems, putting forth a missing work of art or the poems of poets without a divan. We believe the subject of our study is important in terms of those points.