Şehid-i Sani
Sehid-i Sani
- Tez No: 586197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mezhep, Eserler, İlim, Sect, Artifacts, Distribution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde, X/XVI. Yüzyılda yaşamış olan ve mezhep olarak imamiye Şîasına bağlı olan Zeynüddin bin Nureddin el-Âmilî'in (965/1558) hayatı ve Şîa hadis usülü alanında yazılmış ilk eser olan el-bidaye fî ilmi'd-dirâye isimli eseri incelenmiştir. Tez X/XVI. Yüzyılda yaşamış olan Zeynüddin'in doğumu, ilim hayatı ve eserlerinin tanıtımı ile başlamıştır. Zeynüddin'in Şîa tarihinde yazılmış ilk eser olan El-Bidaye fî İlmi'd-Dirâye isimli eseri ayrıntılı incelenmiş ve eserin Sünnî âlimler tarafından yazılan hadis usûlü eserleri ile kıyaslaması yapılmıştır. Hayatı ve fikirlerinden ziyade öldürülmesi ile şöhret kazanmış olan Zeynüddin bin Nureddin el-Âmilî'nin öldürülmesi üzerine yapılmış süpekülasyonlar değerlendirilmiştir. Onu ölüme götüren asıl etkenler ve buna sebebiyet veren asıl kişilerin amacı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this treatise, X / XVI. The life of Zeynüddin bin Nureddin Al-Amili (965/1558), who lived in the century and was affiliated to Imamia Shia as a sect, and his work Al-bidaye fi Ilmi'd-diraye, the first work written in the field of Shia Hadith style, was examined. Thesis X / XVI. The birth of Zeynüddin, who lived in the century, began with the introduction of his scientific life and works. Zeynüddin's work Al-Bidaye fi Ilmi'd-Diraye, the first work written in the history of Shia, was examined in detail and the work was compared to the Hadith-style works written by Sunni scholars. The suppeculations on the murder of Zeynüddin bin Nureddin Al-Amili, who had gained fame with his killing rather than his life and ideas, were evaluated. The main factors that led him to death and the purpose of the original persons who caused it were examined.