Türkiye'de fâizsiz sermaye piyasalarının teşekkülü ve fâizsiz sermaye piyasası araçları
Establishment of interest-free capital markets in Turkey and interest-free capital market instruments
- Tez No: 586198
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Maliye, Banking, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Fâizsiz sermaye piyasaları, fâizsiz finans, katılım bankacılığı, sukuk, finans, sermaye piyasaları, bankacılık, Interest-free (Islamic) capital markets, interest-free (Islamic)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Yaklaşık 300 yıllık bir gelişimin neticesinde güncel şeklini alan konvansiyonel finans düzeninin merkezinde borçlanma ve fâiz yer almaktadır. Tarihî seyirde, hem semavî dinler hem de kadîm felsefi doktrinler fâizin toplum dengesini bozucu etkisini önlemek amacıyla ve borca ve fâize dayalı iktisadi ve finansal düzene alternatifler önermişlerdir. İslâm, insan ve toplum hayatının her alanını olduğu gibi, iktisadi ve finansal hayatı düzenleyici kurallar ve kurumlar da ihdas etmiştir. İslâm, toplum hayatını düzenlerken insanı topluma toplumu da insana karşı koruyacak bir denge tahsis etmeye çalışarak, bu dengeyi bozucu en büyük etken olan fâizi, iktisadi ve finansal düzenin merkezinden çıkarmış; merkezî rolü fâizin yerine, risk paylaşımına dayalı ortaklık kurumuna vermiştir. Bu bağlamda tezde, fâize dayalı bir finans düzeninin yerine, ortaklığa dayalı bir finansal düzenin ikame edilmesi gerektiği; bunun için en uygun vâsıtanın fâize dayalı borçlanma araçlarının dışlandığı, ortaklığa dayalı finansal araçların yer aldığı fâizsiz sermaye piyasaları olması gerektiği savunulmuş; Türkiye'de fâizsiz sermaye piyasalarının teşekkülü için neler yapılabileceği ve fâizsiz sermaye piyasalarında İslâmi umdelere uygun olarak hangi finansal araçların yer alabileceği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Indebtness and usury (interest) have a central place in the conventional financial structure, which has taken its shape of today over a period of 300 years of development. Throughouth history, both monotheistic religions as well as ancient philosophic doctrines had realized the destabilizing effect of usury on the society and have proposed alternatives for the economic and financial system relied on indebtness and usury. Islam has also established rules and institutions in order to organize the economic and financial life as well as the all aspects of life of the society and the mankind. While organizing the life of society, Islam has aimed to set up a balance between the society and the mankind, in order to protect one from each other. Hence, Islam has excluded usury from the central point of economic and financial system, and instead, attached a crucial importance to partnership institution which is relied on sharing of risks between all included parties. In this context, it has been argued and advocated in the thesis that the current conventional financial system should be replaced by a financial system relied on partnership and the best way to establish a partnership-based financial system is the interest-free capital market where financial instruments bearing interest excluded from and partnership-based financial instruments included in and it has been also investigated in the thesis what could be done in Turkey in order to establish an interest-free capital market and which financial intruments in accordance with economic principles of Islam could be included in such a market.