Franchise sözleşmesinde tarafların borçları
The obligation of the parties in the Franchise contract
  1. Tez No: 586257
  2. Yazar: AYŞE TUĞBA ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ABİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Franchising, Franchise Agreement, Franchisor, The Obligations of the Franchisor, Franchisee, The Obligations of the Franchisee
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Küreselleşme ve sürekli gelişen teknoloji, uluslararası piyasanın gelişmesine ve rekabet ortamının artmasına sebep olmuştur. Bu artan rekabet ortamında işletmeler, varlıklarını sürdürebilmek ve tüketici ihtiyaçlarına gereği gibi cevap verebilmek için modern sürüm sistemine sahip stratejik işbirliklerine ihtiyaç duymuşlardır. Bu noktada ortaya modern sürüm sistemlerinden ve en gelişmiş stratejik işbirliklerinden olan franchising sistemi çıkmıştır. Konusu franchise sistemi olan sözleşmeler ise, franchise sözleşmeleridir. Biz tez çalışmamızda kanunda düzenlenmemiş isimsiz sözleşmelerden olan franchise sözleşmesindeki tarafların borçlarını ayrıntılı bir şekilde inceledik. Kanunda düzenlenmemiş olan bu sözleşmeye ortaya çıkan ihtilaflarda hangi hükümlerin uygulanması gerektiğinin tespitinde, franchise sözleşmesinin unsurları ve hukuki niteliği önem taşıdığı için bu hususları da genişçe ele aldık. Bu tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, öncelikle franchise sözleşmesinin terminolojisine değinilmiş, sonra tarihi gelişimine ilişkin detaylı açıklamalarda bulunulmuş ve ardından da doktrindeki ve uygulamada temel alınan birtakım tanımlara yer verilerek tarafımızca da tanımlanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, tezin esas konusu olan franchise sözleşmesinde tarafların borçları konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için franchise sözleşmesinin unsurları, hukuki niteliği, şekli, benzer sözleşme türlerinden farkları üzerinde ayrıntılı bir şekilde durulmuştur. Üçüncü bölümde, tezin esas konusunu oluşturan franchise sözleşmesinde tarafların borçları konusu detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Franchise sözleşmesinin tam iki tarafa borç yükleyen synallagmatik bir sözleşme olması dolayısıyla bir tarafın borcu diğer tarafın hakkını oluşturur. Bu sebeple çalışmamızda yalnızca borçlara yer verilmiştir. Nihayet dördüncü bölümde ise, franchise sözleşmesinin sona erme nedenleri ve bu sona ermenin taraflar açısından doğurduğu sonuçlar incelenmiştir. Anahtar Kelimler: Franchising, Franchise Sözleşmesi, Franchise Veren, Franchise Verenin Borçları, Franchise Alanın Borçları
Özet (Çeviri)
Globalization and constantly developing technology has led to the development of the international market and the increase in competitive environment. In this increasingly competitive environment, businesses needed strategic alliances with a modern release system in order to survive and respond to consumer needs properly. At this point, the franchising system, which is one of the most advanced strategic alliances and modern release systems, has emerged. Contracts with the subject franchise system are franchise agreements. In our thesis study, we examined the debts of the parties in the franchise agreement which is one of the anonymous contracts not regulated by law. In the determination of which provisions should be applied in the disputes arising out of this agreement which is not regulated by law, we have dealt with these issues extensively since the elements and legal character of the franchise agreement are important. This thesis consists of four main chapters. In the first part, firstly the terminology of the franchise agreement is mentioned, then detailed explanations about its historical development are given and then some definitions are tried to be given by us while giving definitions based on the doctrine and practice. In the second part, in order to better understand the debts of the parties in the franchise agreement, which is the main subject of the thesis, the elements of the franchise agreement, its legal character, the form and the differences from the similar contract types are discussed in detail. In the third part, the debts of the parties in the franchise agreement which constitutes the main subject of the thesis are discussed in detail. Since the franchise agreement is a synallagmatic agreement that imposes debt on two parties, the debts of one party constitute the right of the other party. Therefore, only debts were included in our study. Finally, in the fourth section, the reasons for the termination of the franchise agreement and the consequences for the parties of this termination are examined.