Franchise sözleşmesinde tarafların borçları
The obligations of the parties under the franchise agreement
- Tez No: 333463
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI MAKARACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Franchise Sözleşmesi, İşletme ve Pazarlama Sistemi, Franchise Verenin Borçları, Franchise Alanın Borçları, Franchise Agreement, Operation and Marketing System, Debts of Franchisor, Depts of Franchisee
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Franchise sözleşmesi, sürekli borç ilişkisi doğuran, kanunda düzenlenmemiş ve tam iki tarafa borç yükleyen bir çerçeve sözleşmedir. Franchise sözleşmesi ile birlikte; franchise veren, kendisine ait üretim, işletme ve pazarlama sistemini oluşturan fikri ve sınaî unsurlar üzerinde, franchise alana kullanma hakkı tanır. Bu hakları tanıyarak da, franchise alanı kendi işletme organizasyonuna entegre eder ve onu bu sisteme dayanan ticari faaliyeti sırasında sürekli olarak destekleme borcu altına girer. Franchise alan ise, sistemin içerdiği ve franchise verenin belirlediği ilkelere uyarak ve kendisine kullanma hakkı verilen fikri/sınai unsurlardan yararlanarak, bu sisteme dâhil mal veya hizmetlerin sürümünü kendi nam ve hesabına yapmayı ve desteklemeyi ve franchise verene belli bir ücret ödemeyi taahhüt eder. Birinci bölümde franchise sözleşmesinin tanımı, unsurları, hukuki niteliği ve şekli incelenmiştir. Bu bölümde franchise sözleşmesinin türleri ve franchise sözleşmesinin benzer sözleşmelerden farkları irdelenmiştir. İkinci bölümde, franchise verenin ve franchise alanın borçları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde, franchise sözleşmesinin sona ermesi ve tarafların sözleşme sonrasıborçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Franchise agreement is a framework agreement which gives rise to a continuous debt relationship and it?s not regulated by legislation. With the franchise agreement, the franchisor gives franchisee a right to use intellectual and industrial elements which establish its production, operation and marketing system. With recognizing these rights, it integrates franchisee into its business organization and gets into debt to support franchisee during its commercial activity based on this system. On the other side, franchisee gives a commitment to release and support the goods or services to its own behalf by complying with the principles contained in the system and determined by the franchisor and by using the intellectual and industrial elements. In the first section, the description, elements, legal quality and form of franchise agreement were examined. In this section the species of franchise agreement and the differences between franchise agreement and similar agreements were studied. In the second section, the debts of franchisor and franchisee were examined in detail. In the third section, termination of the franchise agreement and the post-contractual obligations of the parties were examined.