Ekonomik entegrasyon, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ve Türkiye
Economic integration, Transatlantic Trade and Investment Partnership and Turkey
  1. Tez No: 586382
  2. Yazar: FURKAN PAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN KAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik entegrasyon, TTIP, küresel ticaret sistemi, serbest ticaret anlaşmaları, Türkiye-ABD ilişkisi, Economic Integration, TTIP, global trading system, free trade agreements, Turkey-US relations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya ticaret sisteminde serbestleşme hareketleri başlamıştır. Öncelikle GATT (Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması) olmak üzere birtakım görüşme ve anlaşmalarla küresel ticaret ortamı belirli bir yasal ve kurumsal yapıya kavuşturulmaya çalışılmaktadır. Daha sonraları ise birbirleri ile gerek ekonomik gerekse coğrafi benzerlik gösteren ülkeler arasındaki ticaretin serbestleştirilmesine yönelik ekonomik entegrasyonlar, yani bölgeselleşme hareketleri ortaya çıkmıştır. Bu ekonomik gelişmelerin devamı olarak dünya ekonomisinin yarısından fazlasına karşılık gelen ABD ve AB ekonomileri, başlatılan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı(TTIP) müzakereleri ile taraflara geniş bir serbest ticaret oluşturmanın çok ötesinde önümüzdeki dönemde ticaretin, hizmetlerin ve kamu alımlarının serbestleştirilmesini ve yatırımların korunmasını içeren yıldan yaklaşık 1 trilyon dolarlık mal ve hizmet ticaretini ilgilendiren kapsamlı bir ticaret anlaşmasını müzakere etmeye başlayacaktır. Bu anlaşma ile bir serbest ticaret alanı oluşturmanın çok ötesinde küresel ticaret norm ve kuralları yeniden belirlenmeye başlayacaktır. Türkiye ekonomisi de gerek AB adayı ülke olarak gerek ABD ile ilişkisi çerçevesinde Transatlantik dünyası ile derin bir ilişkiye sahip olduğu için bu yeni norm ve kurallardan etkilenebilecektir. TTIP, AB ile mevcut Gümrük Birliği sonrasında, Türk ekonomisinin yeniden dönüşümü ve küresel ekonomiye entegre olması için yeni ve zorlu bir süreçtir. AB ile ABD arasında başlayacak STA müzakerelerinin taraflara ve özellikle de Türkiye'ye neler olabileceği ve bu çerçevede yapılması gerekenler çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Liberalization of the world trading system began after the World War II. An institutional and legal framework was designed for the world trade with GATT(. Later, economic integrations, or regionalizations were emerged, which aims to free trade between nations that are alike in terms of economy and geography. As a continuation of economic developments, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) negotiations initiated between the EU and the US go far from constituting a mere free trade area for the parties. It provides a platform where they endeavor to redesign global trade norms and rules like free trade, services and public business agreements and investment protection. Taking part in this process seems to be vital for Turkey which has profound relationship with the transatlantic world and a candidate for EU. In this context, a possible 'deep and comprehensive' trade agreement to develop partnership with the US can be instrumental for Turkey to adopt itself to the coming global trade agenda. After the Customs Union with the EU, the TTIP shall be a new challenging process for Turkey to transform its economy and to integrate itself into global environment. Turkey's approach to the TTIP shall be decisive in order to achieve stability in its relations with the West and to refrain from new quests in different geographies.