The development of common European Security and Defence Policy: Before and after Saint Malo declaration
Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasının gelişimi: Saint Malo'dan önce ve sonra
  1. Tez No: 147804
  2. Yazar: MÜKERREM MERVE USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası, Saint Malo Deklerasyonu, htikümetlerarası karar alma süreci, tedricilik ilkesi. vıı, Common European Security and Defence Policy (CESDP), Saint Malo Declaration, intergovernmentalism, incrementalism, decision-making process
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasının (AOGSP) gelişimini, Saint Malo Deklarasyonu (Aralık 1998) öncesi ve sonrasını baz alarak incelemektedir. Avrupa entegrasyon sürecinin başından beri, dış politika ve güvenlik konularındaki işbirliği ekonomik işbirliğine paralel olarak sürdürülmüştür. Bu anlamda, bu çalışma Avrupa Topluluğu/Avrupa Birliği (AT/AB) çerçevesinde yürütülen dış politika ve güvenlik işbirliğinin, ulusal aktörlere, topluluk/birlik içi faktörlere ve dış dinamiklere bağlı olduğunu savunmaktadır. Aynı zamanda Avrupa siyasi işbirliğinin bir yandan, hükümetlerarası karar alma ve uygulama sürecine öte yandan da üye ülkelerin farklı ulusal çıkarlarının uzlaştıtıldığı“tedriciliğe”dayalı olduğu ve bunun AT/AB siyasi işbirliği çeçevesinde bir devamlılık arz ettiği vurgulanmıştır. Saint Malo Deklerasyonu AOGSP'nın temellerini atarak, Avrupa dış politika, güvenlik ve aynı zamanda savunma işbirliği alanında tarihi öneme sahip bir olaydır. Bu çerçevede, bu çalışma hukuksal olarak bağlayıcılığı olmayan bir belgenin nasıl Avrupa Birliği'nin hukuksal yapısına entegre edilip müktesabatın bir parçası haline geldiğini analiz edecektir. Ayrıca, Fransa, İngiltere ve Amerika'nın AOGSP'nın gelişim sürecindeki duruşları da incelenecektir. Bu anlamda, bu tez, Saint Malo'nun, transatlantik ilişkilerinde koşulların yeniden müzakere edilebilmesi için bir zemin oluşturduğunu ve bunun da Amerikalılar ve Avrupalılar tarafından global rol ve sorumluluklarının yeniden tanımlanmasına yol açtığını savunmaktadır. vı
Özet (Çeviri)
This study examines the evolution of the Common European Security and Defence Policy (CESDP) of the European Union“before”and“after”the Saint Malo Declaration of December 1998. The co-operation in foreign policy and security matters has always been a corollary element to the economic co-operation since the beginning of the European Integration process. Within this context this study argues that the conducting of co-operation in this field within the framework of European Community/European Union (EC/EU) was dependent on the national actors, the internal community/union factors, and the external dynamics. It is also asserted that, the European political co-operation is based on, on the one hand, the intergovernmentalist method of decision-making and implementation process, and on the other to the“incrementalism”through which the Member States could reconcile their diverging interests, which represent continuity within the EC/EU. The Saint Malo constitutes one of the momentous events in the trajectory of European foreign policy, security and defence co-operation, which launched the essentials of the CESDP. Within this framework, this study will analyse how a legally unbinding document has been incorporated into the legal framework of the European Union and consequently became the part of the acquis. Furthermore, the policies of France, Britain, and the United States within the process of establishment of the CESDP will IVbe examined. Then, this thesis argues that, Saint Malo has initiated a ground for renegotiation of the terms of transatlantic relationship, which culminated in the redefinition of global roles and responsibilities of Americans and Europeans.