Didem Madak'ın şiirlerinde ana izlekler
Main themes in the Didem Madak poem's
- Tez No: 586402
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÇETİN BAYCANLAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Didem Madak, şiir, izlek, gizdökümcülük, feminizm, Didem Madak, poem, theme, confessionality, feminism
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Didem Madak (1970 – 2011)'ın Grapon Kağıtları (2000), Ah'lar Ağacı (2002), Pulbiber Mahallesi (2007) başlıklı kitaplarının tematik açıdan incelenmesinden oluşmaktadır. Kendi hayatından yola çıkarak şiirlerini kaleme alan ve şiiri bir kurtuluş ve yaşama tutunma nedeni olarak gören Didem Madak'ın şiirleri daha çok mutsuzluğun şiirleridir. Bu mutsuzluk, Madak'ın küçük yaşta annesini kaybetmesiyle başlamış, hayattan istediğini elde edemeyince derinleşmiş ve artık mutlu olamayacağı düşüncesiyle şairin ruhunda onarılamaz bir yaraya dönüşmüştür. Didem Madak'ın hemen hemen bütün şiirleri, onun derinden duyumsadığı acılarının belki de tek tanıklarıdır. Yalnızlık, hüzün, anne özlemi, aşk, kadının dünyası, çocukluk, yoksulluk vb. izlekler, şairin acılarının ispatıyken Didem Madak'ın kaleminde derin bir anlam dünyasının örnekleridir. Didem Madak, acılarını şiirleri aracılığıyla paylaşırken itiraf şiiri de diyebileceğimiz gizdökümcü şiir anlayışının yansımasını sunar. Didem Madak'ın şiirleri, bizde itiraf şiiri yoktur diyenlere büyük bir örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study consists of thematic analysis of Didem Madak's books titled Grapon Kağıtları (2000), Ah'lar Ağacı (2002), Pulbiber Mahallesi (2007). Didem Madak, who wrote his poems based on his own life and saw poetry as a reason for salvation and holding on to life, was mostly poems of unhappiness. This unhappiness began when Madak lost her mother at a young age, deepened when she could not get what she wanted from life and became an irreparable wound in the soul of the poet with the thought that she could no longer be happy. Almost all of Didem Madak's poems are perhaps the only witnesses of his deep sorrow. Loneliness, sadness, longing for mother, love, women's world, childhood, poverty and so on. The projects are examples of a deep world of meaning in Didem Madak's pen while proving the poet's suffering. Didem Madak, while sharing her suffering through her poems, presents the reflection of the mysterious poetry that we can call confession poetry. Didem Madak's poems are a great example for those who say we don't have a confession poem.