Çocuk ve ergenlerde Duygu Düzenleme Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması
Adaptation of the Emotion Regulation Questionnaire for Children and Adolescents (ERQ-CA) into Turkish
- Tez No: 586406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA CENKSEVEN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Ölçek Uyarlama, Çocuk, Ergen, Emotion Regulation, Questionnaire Adaptation, Child, Adolescent
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gullone ve Taffe'ın (2012) çocuk ve ergenlerin duygu düzenleme stratejilerini ölçmek için Gross ve John'un (2003) Duygu Düzenleme Ölçeği'nden (Emotion Regulation Questionnaire) uyarlamasını yaptığı Çocuk ve Ergenlerde Duygu Düzenleme Ölçeği-ÇEDDÖ'yü (Emotion Regulation Questionnaire for Children and Adolescents) Türkçeye uyarlamaktır. Çalışma grubunu Adana ilinin merkez ilçelerindeki ortaokul ve liselerde 2017-2018 yılları arasında öğrenim gören, 10-18 yaşlar arasındaki 1048 (558 kız ve 490 erkek) öğrenci oluşturmaktadır. ÇEDDÖ'nün dil geçerliği için çeviri çalışmaları dört İngilizce öğretmeni tarafından yapılmıştır. Çukurova Üniversitesi'nde görev yapmakta olan altı öğretim üyesinden çevirilerle ilgili görüşleri alındıktan sonra ölçeğin Türkçe formu oluşturulmuş ve geri çevirisi yapılmıştır. ÇEDDÖ'nün yapı geçerliğini ölçmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizinden (DFA) faydalanılmıştır. DFA bulguları, ölçek yapısının, bu çalışmada yeniden değerlendirme ve bastırma şeklinde tanımlanan iki ayrı boyuttan oluştuğunu onaylamıştır. Yeniden değerlendirme altı, bastırma alt boyutu dört maddeden oluşmaktadır. DFA sonuçları farklı yaş grupları (10-12, 13-15, 16-18) ve her iki cinsiyet için benzer şekildedir. Ölçeğin ölçüt bağıntı geçerliği ortaokul öğrencilerinde Çocuklar için Depresyon Ölçeği ve lise öğrencilerinde Hızlı Büyük Beşli Kişilik Testi aracılığıyla incelenmiştir. Ortaokul öğrencilerinin depresyon düzeyleri beklenildiği gibi bastırma stratejisi ile pozitif, yeniden değerlendirme stratejisi ile negatif ilişkili olduğu görülmüştür. Lise öğrencilerinin uyumluluk, sorumluluk, deneyime açıklık kişilik alt boyutlarından aldıkları puanlarla yeniden değerlendirme stratejisi ile pozitif, dışadönüklük alt boyutundan aldıkları puanlarla bastırma stratejisi ise negatif ilişkili bulunmuştur. Cinsiyet faktörü dikkate alınarak yapılan incelemede, kız öğrencilerin yeniden değerlendirme alt ölçeğinden aldıkları puanlar, erkek öğrencilerin aldıkları puanlardan; erkek öğrencilerin bastırma alt ölçeğinden aldıkları puanlar, kız öğrencilerin aldıkları puanlardan anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Üç hafta arayla yapılan test tekrar test güvenirliğine göre birinci ve ikinci ölçüm arasında yeniden değerlendirme alt ölçeği için .64, bastırma alt ölçeği için .57 düzeyinde ilişki bulunmuştur. Cronbach alfa iç tutarlık katsayısının ise, yeniden değerlendirme alt ölçeği için.79, bastırma alt ölçeği için .53 olduğu görülmektedir. Bulgular alan yazında ortaya konan görüş ve araştırmalar dikkate alınarak tartışılmıştır. ÇEDDÖ'nün Türkçe formunun 10-18 yaşlar arasındaki bireyler için kullanılabilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was the Turkish language adaptation of the Emotion Regulation Questionnaire for Children and Adolescents (ERQ-CA) that had been adapted by Gullone and Taffe (2012) from Gross and John's (2003) Emotion Regulation Questionnaire in order to measure the emotion regulation strategies implemented by children and adolescents. The study group consisted of 1048 students (558 girls and 490 boys) between 10 and 18 years old, who were receiving education at the selected middle and high schools in the central districts of Adana province in years 2017 and 2018. Translation works for the language validity of ERQ-CA were performed by four English language teachers. After receiving the opinions of six lecturers of Cukurova University about the translation, Turkish version of the scale was formed and back translation was done. For the purposes of the study, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was done in order to measure the construct validity of the adapted ERQ-CA. Findings of the CFA revealed that the questionnaire had two dimensions, namely the reappraisal and suppression subscales, which consisted of six and four items respectively. CFA results were similar for different age groups (10-12, 13-15, 16-18) and both genders. Convergent validity of the questionnaire was evaluated for middle school students by use of the Children's Depression Inventory, while the Quick Big Five Personality Test was applied for high school students for the same purpose. As expected, depression levels of middle school students presented a positive correlation with the use of the suppression strategy and a negative correlation with the use of the reappraisal strategy. Similarly, scores of high school students in the personality subscales of agreeableness, conscientiousness and openness to experience presented a positive correlation with the suppression strategy, while their scores in the extraversion subscale presented a negative correlation with the suppression strategy. In the evaluation made based on the gender factor, it was found out that girls had significantly higher scores than boys in the reappraisal subscale, while boys had significantly higher scores than girls in the suppression subscale. As a result of the test-retest reliability study performed in a three-week interval, the level of correlation between the first and the second tests was found to be .64 for the reappraisal subscale and .57 for the suppression subscale. On the other hand, the Cronbach alpha internal consistency coefficient was calculated to be .79 for the reappraisal subscale and .53 for the suppression subscale. Findings of the study were discussed based on the opinions and researches in the literature. The Turkish form of the ERQ-CA was determined to be applicable to individuals between 10 and 18 years old.