İhsan Oktay Anar'ın romanlarında fantastik unsurlar
Fantastic constructs which are in the novels of ihsan Oktay Anar
  1. Tez No: 586413
  2. Yazar: CEYLAN GİZLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: fantastik, roman, Türk edebiyatı, İhsan Oktay Anar, fantastic, novel, Turkish Literature, Ihsan Oktay Anar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Fantastik, bilinen dünyanın ötesinde imgelem gücüyle yaratılan ve gerçekte olmayan düşsel ögelerdir. Sınırları keskin çizgilerle belirlenemeyen fantastik kurgunun, edebi yetenekle sentezlenmesi fantastik edebiyatı doğurur. Bu anlamda edebiyatta ilk fantastik yansımalar, sözlü dönem ürünlerinde görülür. İlerleyen dönemlerde ilk olarak Fransa'da modern bağlamda fantastik edebiyattan bahsetmek mümkündür. Türk edebiyatında ise 1980 yılından itibaren fantastik, bir tür olarak yer bulur. 1980 sonrası Türk edebiyatında kendine has üslubuyla yer edinen İhsan Oktay Anar, herhangi bir sanat akımı, edebi topluluk veya ideolojiye dâhil olmadan eser veren önemli bir yazardır. Eserlerinde felsefe, tarih, din, mitoloji gibi çok farklı içeriklere yer veren yazarın en başta kullandığı unsurlardan biri de fantastiktir. İhsan Oktay Anar'ın romanlarında kullandığı fantastik unsurların fantastik edebiyat bağlamında anlam zenginliği doğurduğunu ortaya koymak amacıyla hazırlanmış olan bu çalışma ile fantastik yazın hakkında bilgiler verilmiş, fantastiğin edebiyat alanında kullanımına dair çıkarımlarda bulunulmuştur. Dünya ve Türk edebiyatında fantastiğin oluşumu ve edebiyattaki yeri açıklanmıştır. Genel bilgiler fantastik kuramlar ışığında açıklandıktan sonra İhsan Oktay Anar'ın eselerinde kullanılan fantastik unsurlar detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fantastic are imaginary arguments which are unsubstantial and created with phantasy over common truamundane. Fantastic construct which are amorphous with straightedges, lead to fantastic literature via being synthesized of literary ability. In this sense, the initial onomatopoeia which are in literature, are seen in products of verbal term. Fantastic literature can be mentioned as modern context in France in the forthcoming terms. Since 1980 the fantastic, are found its way into a type in Turkish literature. Ihsan Oktay Anar who gained a place in Turkish literature which was later than 1980, via his own idiosyncrasy literary sytle, is an important author who composed literary works without not being involved in any kind art movement, literal community or ideology. Fantastic is one of the first igredients which are used by the author who include philosophy, history, religion, mythology as many different themes in his literary works. This literary study which are prepared to show and diagnose fantastic literature that the fantastic constructs which are used by Ihsan Oktay Anar in his novels, add richness into the meaning and make an inference for the using of fantastic in literature field. The formation and place of fantastic in both of World and Turkish literature are published. After the general information are explained in the consideration of fantastic theories, the fantastic constructs which are used in the literary works of Ihsan Oktay Anar, are observed detaily.