Manisa Celal Bayar Üniversitesi örneğinde partner şiddetinin sosyal hizmet ile ilişkisi
The relationship of partner violence with social work in the case of Manisa Celal Bayar University
- Tez No: 586435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, partner şiddeti, üniversite öğrencilerinde partner şiddeti, ısrarlı takip mağdurluğu, sosyal hizmet, Violence, partner violence, partner violence in university students, persisten pursuit, social work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Şiddet her yaş grubunda var olmakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü tarafından gençlerin şiddete daha çok uğradığı kabul edilmektedir. Bu yaşlarda görülen şiddet türlerinden biri de flört şiddetidir. Partner şiddetinin üniversite öğrencileri üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu ve öğrencilerin partner şiddeti konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları yapılan literatür taramasında anlaşılmıştır. Bu kapsamda ''Manisa Celal Bayar Üniversitesi Örneğinde Partner Şiddetinin Sosyal Hizmet İle İlişkisi'' isimli çalışmada partner şiddeti, şiddetin yönü, nedenleri, toplumsal cinsiyet, ataerkil yapı, üniversite öğrencilerinde yaşanan partner şiddetinin boyutları ele alınmıştır. Gereç ve Yöntem: ''Manisa Celal Bayar Üniversitesi Örneğinde Partner Şiddetinin Sosyal Hizmet İle İlişkisi'' isimli tez çalışması nitel araştırma yöntemi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Merkez İlçesinde yer alan fakültelerde öğrenim gören 378 öğrenciye ulaşılmıştır. Literatür taranarak Yakın İlişkilerde Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği, Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği, İlişki Değerlendirme Ölçeği ve sosyodemografik verilerden oluşan form kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 15.0 uygulaması kullanılmıştır. Bulgular: Uygulanan form ve ölçeklerde ortalama puanların yüksek olduğu, üniversite öğrencilerinde ataerkil düşüncenin var olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin çoğunluğunun flört şiddeti ve sosyal hizmet uzmanının çalışmaları, ısrarlı takip mağdurluğu hakkında bilgisi olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Üniversite öğrencilerinin flört şiddetine maruz kaldığı ve bu durum hakkında farkındalığa sahip olmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Although violence exists in all age groups, it is accepted by the World Health Organization that adolescents and young people are more exposed to violence. One of the types of violence seen in these age groups is flirting violence. It was found in the literature review that partner violence has negative effects on university students and that university students do not have enough information about partner violence. In this context, in the thesis titled is 'The Relationship between Partner Violence and Social Work in Manisa Celal Bayar University', violence and partner violence, the direction of partner violence, causes, gender, patriarchal structure, the dimensions of partner violence experienced in university students were discussed. Materials and methods: The thesis ''The Relationship between Partner Violence and Social Work in the Case of Manisa Celal Bayar University'' was reached to 378 students studying in the central district of Manisa Celal Bayar University with the qualitative research method. The literature was reviewed and the form consisting of Attitude towards Violence in Close Relationships Scale, Gender Perception Scale, Relationship Evaluation Scale and sociodemographic data were used. Results: It was determined that the mean scores were high in the forms and scales applied, and patriarchal thinking was present in university students. In addition, it was found that the majority of the students did not know about the severity of flirting and the work of the social worker and persistent follow-up victimization. Conclusion: It was determined that university students were exposed to flirting violence and did not have awareness about this situation.