Gaznelilerin Hindistan politikası
Indian politics of Ghaznavids
- Tez No: 586447
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SONER HUNKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gazneliler Devleti, Gazne, Hindistan, Sultan Mahmud, Ghaznavid State, Ghaznavid, India, Sultan Mahmud
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Müslüman Türkler, Hindistan topraklarına ilk kez Gazneliler Devleti ile birlikte girdiler. Sâmânîler Devletine çocuk yaşta gulam olarak giren Alptegin zamanla yükselerek Sâmânîler sarayında kendine yer edindi. Daha sonra Sâmânîler Emiri ile anlaşmazlığa düşünce yanındaki askerlerle birlikte Sâmânîlerden ayrıldı. Alptegin Gazne'ye hâkim olan Ebu Bekir Levik ile mücadele ederek Gazne'yi ele geçirdi ve devletini burada kurdu. Emir Alptegin ile birlikte Gaznelilerin, Kuzey Hindistan'a gaza ve cihat faaliyetleri başladı. Alptegin'den sonra tahta çıkan diğer emirler de Alptegin'nin yolundan giderek Hindistan'a düzenlenen gaza ve cihat seferlerini gelenek hâline getirdiler. Gazneliler Hindistan topraklarının büyük bölümünü kısa sürede fethetmeyi başardılar. Sultan Mahmud döneminde Kuzey Hindistan'a yapılan seferlerle İslâm dini Hindistan topraklarının ortalarına kadar yayıldı. Sultan Mahmud düzenlediği seferlerle Hindistan topraklarında onlarca şehir fethetti. Sultan Mahmud bu seferlerle kazandığı ganimeti şehirlerin inşasına ve halkının refahına harcamıştır. Fethettiği her yere çeşmeler, mescitler ve medreseler yaptıran Sultan Mahmud İslâm dininin yayılması ve yayıldığı yerlerde kalıcı hâle gelmesi için çeşitli faaliyetler yürütmüştür. Gazneliler Devleti, Hindistan'da İslâm dinini yaymakla yetinmeyip o bölgede şehircilik, ticaret, eğitim gibi faaliyetleri de yerine getirmiştir. Birçok devletle ticaret yapan Gazneliler Irak ve Türkistan'dan Hindistan ortalarına kadar geniş bir bölgede ticareti tekeline almış, yollara rıbatlar inşa ettirmiş ve tüccarları buralara çekmeyi başarmıştır. Özellikle Sultan Mahmud döneminde Gazneliler ekonomik açıdan dünyanın en zengin devletlerinden biriydi. Gaznelilerin ekonomik kaynağı büyük oranda Hindistan'a dayanıyordu, Hindistan'a yapılan seferlerde ele geçirilen değerli eşya, altın ve gümüşle Gazneliler uzun süre ekonomilerini idare ettirmişlerdir. Gazneliler, Orta Asya'da kuruldukları andan itibaren İslâm dinine hizmet için çalışmışlar. Sadece putperest Hindulara karşı değil, aynı zamanda İslâm içinde ortaya çıkan Bâtınî düşüncelerle de mücadele etmişlerdir. Gazneliler, devletleri yıkılana kadar İslâm dini ve Müslümanlar için mücadele etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Muslim Turks entered India's territory for the first time together with the Ghaznavid State. Alptegin, who entered the State of Sâmânîds as gulam at the age of child, ascended with time and found his place in the Sâmânîds palace. When he conflicted with the Sâmânîds Emir, he left the Sâmânîds with the soldiers accompanying. Alptegin struggled with Ebu Bekir Levik, who dominated Ghazna, and seized Ghazna and founded his state here. With Emir Alptegin, ghaza and jihad activities began to North India. After Alptegin, the other Emirs, which came to the throne, began the route of Alptegin and made ghaza and jihad flights to India a tradition. Ghaznavids, managed to conquer most of India's land in a short time. During the reign of Sultan Mahmud, the expeditions to the North India spread the religion of Islam to the middle of India. Sultan Mahmud conquered dozens of cities in the territory of India with his 17 expeditions. Sultan Mahmud spent the booties of this campaign on the construction of cities and the welfare of his people. Sultan Mahmud, who built fountains, masjids and madrasahs wherever he conquered, carried out all kinds of activities in order to make the Islam religion spread and become permanent there. The Ghaznavid Empire not only spread the religion of Islam in India, but also carried out activities such as urbanism, trade and education in that region. The Ghaznavids, who trade with many states, have monopolized trade in a wide region from Iraq, Turkestan to the middle of India, built the ribâts and managed to attract traders. Especially in the period of Sultan Mahmud, Ghaznavids were one of the richest economies in the world. The Ghaznavids' economic source was largely based on India, the Ghaznavids, with precious goods, gold and silver seized in the voyages to India, had long ruled. The Ghaznavids, from the moment they were founded in Central Asia, worked for the service of Islam. They did not only fight against the pagan Hindus but also with the ideas of the Bâtınî that emerged in Islam. In this context, Ghaznavids worked for Islam and Muslims until their state was destroyed.