Exploring the public space experience in Saudi Arabia: A case study on Salam Park in Riyadh
Suudi Arabistan'da kamusal alan deneyiminin incelenmesi: Riyad'da Salam Park örneği üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 586565
  2. Yazar: ASIL SULTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSUN AKYÜREK ALTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Şehir Parkı, Kadınlar, Cinsiyet Ayrımı, Riyad, Public Space, Urban Park, Women, Gender Segregation, Riyadh
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET SUUDİ ARABİSTAN'DA KAMUSAL ALAN DENEYİMİNİN İNCELENMESİ: RİYAD'DA SALAM PARK ÖRNEĞİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Asil SULTAN Mimarlık Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Göksun AKYÜREK ALTÜRK Mayıs 2019, 109 Sayfa 1970'lerin Petrol krizinin patlak verdiği dönemden bu yana, Suudi Arabistan hükümeti kent sakinlerinin sosyal yaşamını iyileştirmek için kamusal alanlar ve şehir parkları geliştirmektedir. Toplumun sosyal yaşamını iyileştirmek için Suudi kentlerinde birçok projeler yapıldı. Her ne kadar sosyal, kültürel ve ekonomik faktörler Suudi Arabistan'daki kamusal alanların tasarımını etkilese de, bu projelerin çoğu toplumdaki herkesin, özellikle de kadınların ihtiyaçlarını karşılamamıştır. Kadınların toplumdaki rolü ve topluma katılımı, özellikle de kamusal alanlarda Suudi Arabistan'da her zaman tartışılan bir konu olmuştur. Yıllar boyunca, Suudi Arabistan'daki kadınların ülkedeki katı cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle sayısız faaliyette bulunmaları ve kamusal alanlara erişimleri yasaklandı. 21. yüzyılın başlarında, Suudi hükümetinin kadınlar da dahil olmak üzere toplumdaki tüm gruplara uygun kamusal alanlar oluştuma girişimleri benimsenmiştir. Bu eylemler, kadınların topluma katılımını arttırmayı amaçlayan diğer yerel reformlarla birlikte kabul edildi. Bu tez, yeni bir kentsel park modeli haline gelip örnek bir çalışma olan Salam Park'a atıfta bulunarak, Riyad'daki kamusal alan deneyimi tartışmasını genişletmeye çalışmaktadır. Çalışma, parkın kadın ziyaretçilerine odaklanacak ve hem park içinde yaşadıkları deneyimleri hem de hangi faaliyetlerde bulunduklarını analiz edecektir. Park 2004 yılında açılmış ve tasarım özellikleri, mekansal organizasyon, konum ve büyüklüğü/alanı açısından kentte türünün ilk örneği olmuştur. Park, bölge halkının, özellikle de kadınların, daha özgür bir kullanıcı deneyiminin keyfini çıkarabileceği ve kentin diğer bölgelerine izin verilmeyen yeni uygulamalara girebileceği görünür bir alandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORING THE PUBLIC SPACE EXPERIENCE IN SAUDI ARABIA: A CASE STUDY ON SALAM PARK IN RIYADH Asil SULTAN Master of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Göksun AKYÜREK ALTÜRK May 2019, 109 pages Since the Oil Boom era of the 1970s, the government of Saudi Arabia has been developing public spaces and urban parks in order to improve the social life of the city's residents. Many projects took place in Saudi cities to improve the community's social life. Although social, cultural, and economic factors influenced the design of public spaces in Saudi Arabia, most of these projects didn't satisfy the needs of everyone in society, particularly women. The role of women in society and how they engage with the community, especially in public spaces has always been a debated issue in Saudi Arabia. For decades, women in Saudi Arabia were banned from practicing numerous activities and accessing public spaces due to strict gender segregation in the country. By the beginning of the 21st century, several attempts of the Saudi government to produce appropriate public spaces for all groups of the community, including women, were adopted. These actions were adopted along with other local reforms that aimed to enhance women's engagement in society. This thesis attempts to expand the discussion of public space experience in Riyadh in reference to Salam Park as a case study, which became a new urban park model. The study will focus on female users of the park and analyze both their lived experience within the park and which activities they engage in. The park opened in 2004 and was the first of its type in the city with regard to its design features, spatial organization, location, and size. The park is a visible space where locals, especially women, may enjoy a more liberated user experience and engage in new practices not allowed in other parts of the city.