Şeyh Hacı Kemal Akdeniz Efendi'nin hayatı, eserleri ve tasavvufi görüşleri
Şeyh Hacı Kemal Akdeniz Efendi's life, works and sufism views
- Tez No: 586664
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL GÖZTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kemal Akdeniz, Kâdirî, Rıfâî, Burhan, Kemal Akdeniz, Qadiri Rifai in Turkey, Burhan (convincing evidence)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
İslamiyet'in Anadolu topraklarına nüfûzundan bu yana her devirde İslam topraklarında bulunduğu bölgeyi ihya eden din âlimleri yetişmiştir. Anadolu topraklarında İslami yaşantının takva yönünü artıran tasavvufi düşüncenin yayılmasıyla Anadolu'da tanınmaya değer birçok sufi âlim hayat sürmüştür. Bu kişiler bir kandil gibi etraflarındaki insanlara ışık saçmış, İslam'ın yaşanması ve yaşatılması noktasında gayret sarf etmişlerdir. Kırıkkale'de yaşamış olan Şeyh Hacı Kemal Akdeniz Efendi de 19. Yüzyılın son dönemlerinde yaşamış, şahsına münhasır tasavvufi din âlimlerindendir. Kendisi Kâdirî ve Rıfâî şeyhi olup Kırıkkale ve çevresinde birçok dervişi olan, sohbetlerine katılanların feyiz aldığı bir zâttır. İslam dinini anlatmada sohbetleriyle ön plana çıkmıştır. Aynı zamanda kaleme aldığı eserlerle geride bir kültür mirası bırakmıştır. Çalışmamızda hayatını, dini anlatımdaki yöntemlerini; eserleri, hala yaşayan müridleri ve ailesi vesilesiyle tasavvuftaki görüşlerini inceleyip, seleflerinden aldığı bilgi ve tecrübeyi nasıl kullandığını ve dönemi içerisindeki etkisinde bu birikimleri nasıl aktardığını ele alcağız.
Özet (Çeviri)
After the Islamic affection entered Anatolian land; in every century Islamic religious scholars who revitalized the territory of the land were raised. By way of mystical Sufism thought which increased the 'taqwa' aspect of Islamic life in Anatolia, many mystical scholars worth renown spent their lives. These people are like lamps shedding light on the people around them, building an effort at the point of realizing and reviving Islam. Sheik El-Hacc Kemal Akdeniz Efendi who lived in the last period of the 19th. century was an extraordinary Islamic mystical religious scholar in Sufism. He was a sheik of Qadirî and Rufai who had many follower dervishes in the vicinity of Kırıkkale Province, and in whose teaching sessions many had reached abundant maturity and wisdom. He had come to the fore in explaining the Islamic Religion either in teaching sessions or through credible evidence-(Burhan). At the same time, he left behind a cultural legacy through his written works. In our study, we shall take into consideration his life, methods of religious expression; written works, the living disciples and his family descendants, and by this to examine the views of Sufism and the experience of his predecessors' accumulations to show how he expresses and how his influence was conveyed in the period he lived.