Suriyeli göçmenlerin işgücü piyasalarına entegrasyonunda kurumların rolü
The role of institutions in the integration of Syrian migration into labor markets
  1. Tez No: 586663
  2. Yazar: VEYSİ ÖĞRÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE AZTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriye, Şanlıurfa, İşgücü Piyasaları, Kurumlar, Entegrasyon, Migration, Syria, Şanlıurfa, Labor Markets, Institutions, Integration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnsanlık tarihinin başından itibaren var olduğu bilinen göç, çoğu zaman işsizlik, doğal afetler, savaşlar gibi zorunlu bir sebebe dayalı olarak gerçekleşmektedir. İnsanlar yaşadıkları yerdeki çeşitli olumsuzluklara çözüm bulmak için farklı yerlere göç etmişlerdir. İnsanların göç etme hareketi geçmişten günümüze bazen bireysel ama çoğu zaman kitleselleşerek gerçekleşmiştir. Ülkelerinden bireysel veya kitlesel olarak ayrılmak zorunda kalan insanlar, gittikleri yerlerde hayatlarını sürdürebilmek için iş gücü piyasalarına eklenmektedirler. Göçmenlerin göç süreci sonucunda yeni yerleştikleri topluma sosyal ve ekonomik entegrasyonu hem göçü kabul eden hem de göç eden toplumlar açısından önemli sonuçlar üretmektedir. Bu entegrasyon sürecinde sosyal uyumun ortaya çıkması, ekonomik sorunların aşılabilmesine bağlıdır. Ortaya çıkması kuvvetle muhtemel olan sorunların bertaraf edilmesinde göç sürecini yöneten kurumlara büyük görevler düşmektedir. Göç alan ülkenin hem merkezi hem de yerel kurumları bu sürecin en az sorunla atlatılabilmesi için aktif pozisyon almaktadırlar. Aynı zamanda merkezi ve yerel kurumların birbirleri ile koordineli şekilde çalışmaları da süreç yönetiminde başat önemdedir. Bu tez çalışmasında Mart 2011'de kitlesel olarak Türkiye'ye sığınan Suriye'li sığınmacıların işgücü piyasalarına eklenme süreçlerinde ilgili kurumların rolü ve kurumların birbirleriyle koordineli çalışıp çalışmadıkları ele alınmıştır. Bu çerçevede; Türkiye İş Kurumu Şanlıurfa İl Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Göçmen Bilgilendirme ve Koordinasyon Merkezi, Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi, Rızk Ofisi Şanlıurfa Şubesi ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası gibi ilgili altı yerel kurumla yarı yapılandırılmış sorularla derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen bilgiler tezin üçüncü bölümünde değerlendirilmiştir. Derinlemesine mülakat sonucunda süreci yönetmede önemli görevler üstlenmiş olan ilgili kurumların sadece ihtiyaç duymaları halinde birbirleri ile iletişim kurdukları gözlenmiştir. Ancak, süreç yönetiminin daha başarılı sonuçlar üretmesi kurumların tam koordinasyonu ile gerçekleşebilecektir. Bu bağlamda yarı yapılandırılmış sorularla derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak yapılan görüşmeler sonucunda Şanlıurfa'daki kurumlar arasındaki koordinasyonun tam gerçekleşmediği saptaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Immigration, which is known to have existed since the beginning of human history, is often based on a compulsory reason such as unemployment, natural disasters and war. People migrated to different places to find solutions to these problems. This movement of people from the past to the present, sometimes individual, but often continued to become mass. People who have to leave their countries individually or massively are added to the labor markets in order to survive where they go. Adding to the labor market situation is also very important in terms of where they are to be integrated into society of immigrants. Integration of immigrants is important for the healthy management of the migration process that produces economic and social consequences. For the social integration of migrants, the relevant institutions need to work in a coordinated manner in carrying out their respective functions. In this thesis, the role of the relevant institutions in March 2011 as a mass process in addition to the Syrian refugees who took refuge in Turkey and the institutions of the labor market is considered that they are operating in coordination with each other. In this context; Turkey Employment Organization Şanlıurfa Provincial Directorate, Sanliurfa Governorship Directorate of Migration Management, Şanlıurfa Metropolitan Municipality Migrant Information and Coordination Center, Karacadağ Development Agency Şanlıurfa Investment Support Office, Rızk Office Şanlıurfa Branch and Sanliurfa Chamber of Commerce and Industry interviews were conducted with semi-structured questions by using in-depth interview technique. The information obtained from the interviews was evaluated in the thesis text. As a result of the in-depth interview, the relevant institutions that have undertaken important tasks in managing the process communicate with each other as a result of the requirements. However, communication between institutions was not at the desired level. Communication between institutions is also important for coordination among institutions. In this context, as a result of the interviews conducted with semi-structured questions using in-depth interview technique, it was found that coordination among institutions was weak.