Yeşil pazarlama açısından çimento sanayisindeki uygulamalar: Elazığ'da örnek olay incelemesi
Applications in the cement industry in terms of green marketing: A case of study in Elazığ
- Tez No: 586715
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDA GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Green Marketing, Green Business, Cement Industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Müşteriler son yıllarda işletmelerin sundukları ürün ya da hizmetin sadece kendisiyle ilgilenmemektedir. Çevreye olan duyarlılığın artması ile birlikte, müşteriler tercihlerini belirlerken işletmenin bir ürünü ya da hizmeti sunarken yeşil uygulamalardan yararlanıp yararlanmadığını da dikkate almaktadır. Müşterilerin tercihlerini belirleyen bu faktörleri fark eden işletmeler de bu durumu rekabet yönünden ve finansal açıdan avantaj olarak görmekte; üretim ve pazarlama faaliyetlerinde kullanmaktadır. Bazı işletmeler bunu kurum kültürüne yerleştirmiş ve bu şekilde olması gerektiği için; bazıları ise sadece rekabet edebilmek ve üzerinde çeşitli sebeplerden ötürü baskı hissettiği için yapmaktadır. Çimento Sanayisi Türkiye'deki en önemli sektörlerden biridir. Hatta dünyada üretim ve ihracat konusunda söz sahibi ülkeler arasındadır. Ticari olarak bu kadar önemli olmasına rağmen, hammadde çıkarımından başlayıp nihai alıcısına kadar geçen süreçte izlenilen yöntemlerdeki eksiklikler sebebi ile çevresel zararın fazla oluşu sektörün olumsuz yüzünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada Elazığ ilindeki iki çimento entegre fabrika yöneticileriyle derinlemesine görüşme tekniği ile veri toplanarak, işletmelerde yeşil pazarlama için neler yapıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Çevreyi koruma adına belirtilen alanlarda düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimler: Yeşil Pazarlama, Yeşil İşletmecilik, Çimento Sanayisi
Özet (Çeviri)
The customers are just be interested in products and services of companies. With the increase of sensitivity to environmental concerns, while the customers are determining their choices, they are taking in to account that if the company is taking care about green applications or not while the company is serving a product or a service. The companies which have realized the factors, that determine the choices of the customers, consider the situation as an advantage in terms of competition and finance; and they are in action of production and marketing. Some of the companies have located this aproach to their corporation culture because they think that it should be in this way, and some other companies apply this approcah because of competiton concern and feeling pressure for any other reasons. Cement Industry is one of the most important business field in Turkey. It is even arbiter in the world in means of production and export. Even it is important in commercially, the excess damage to environment because of shortcomings of methods which has been used during in the period of starting from raw material extraction to final receiver is creating the negative face of the field. In this study, interviews perfomed in deeply with the two intergrated cement factory which are located in Elazig province. It has been tried to put forth what they are doing for green marketing and it has been adviced to make arrangements and improvements at the designated areas for environmental protection.