Anadolu bölgesi'nde cinsel ve porno bağımlılığının psikolojik semptomlarla olan ilişkisinin incelenmesi
Relation of sexual & pornography addiction and psychological symptoms in the Anatolian region of Turkey
  1. Tez No: 586740
  2. Yazar: CEMİLE BÜŞRA KONUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sexuality, addiction, sexual addiction, porn addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İnternetin gün geçtikçe insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olması ahlaki ve sosyal kuralların geri plana itilmesine ve bireyselleşmenin artmasına yol açmıştır.Başlangıçta zararsız gibi görünen cinsel eylemlerin takıntılı şekilde yinelenmesiyle ortaya çıkan cinsel bağımlılık ise internet teknolojisinde yaşanan gelişmeyle beraber daha yaygın hale gelmiştir. Bu durum bireylerin hayatlarında önemli sonuçlara neden olmaktadır. Bu çalışma cinsel bir porno bağımlılığının psikolojik semptomlarla olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma teknikleri kullanılan bu araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 6000 kişi dahil edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre cinsel porno bağımlılığı ile demoğrafik değişkenler olan cinsiyet ve eğitim düzeyi arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki varken, medeni durum, çocuk sayısı ve yaş değişkeni arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki yoktur. Bunun yanında katılımcıların hostilite ve olumsuz benlik alt ölçeğinden aldıkları toplam puanlar ile cinsel porno bağımlılığı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olduğu; anksiyete, depresyon ve somatizasyon alt ölçeğinden aldıkları toplam puanlar ile cinsel porno bağımlılığı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olmadığı bulgulanmıştır. Anahtar Kelimler: Cinsellik, Bağımlılık, Cinsel Bağımlılık, Porno Bağımlılığı
Özet (Çeviri)
The fact that the Internet is an indispensable part of human life every day has led to setting aside moral and social rules and increasing individualisation. Sexual addiction, caused by the obsessive repetition of seemingly innocent sexual acts, has become more common with the development of Internet technology. This situation leads to important results in the lives of individuals. This study aims to study the relationship between sexual dependence and psychological symptoms. 6000 people who agreed to participate voluntarily were included in this research. According to the findings of the study, there is a statistically significant relationship between sex-video dependence and demographic variables, sex and education level, while there is no statistically significant relationship. marital status, the number of children and the age variable. In addition, it was found that there was a statistically significant relationship between participants' total scores for hostility and auto-subscale dependence and for sexual pornography; It was found that there was no statistically significant relationship between total scores for anxiety, depression, and somatization sexual and sub-scale addiction.