The comparison of feminist fantastic elements in Caryl Churchill's Top Girls and Philip Pullman's his Dark Materials
Caryl Churchill'in Zirvedeki Kızlar ve Philip Pullman'ın Karanlık Cevher eserlerindeki feminist fantastik öğelerin karşılaştırması
  1. Tez No: 586739
  2. Yazar: EBRU TELKENAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE EŞBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: fantazi, feminizm, ataerkillik, fantastik edebiyat, feminist fantazi, baskı, fantasy, feminism, patriarchy, fantastic literature, feminist fantasy, oppression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, fantastik edebiyatın, belli bir konuda yazarların fikirlerini yansıtmada diğer edebiyat türleri kadar etkili olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Fantastik edebiyat yalnızca doğaüstü, gerçekleşme olasılığı düşük kurgusal olayların yansıtıldığı metinler bütünü olarak algılanan bir edebi tür olarak düşünülmemektedir. Bir edebi tür olarak fantazi, tıpkı diğer edebi türlerde olduğu gibi, gerçekle bağdaştırılabilen, önemli konuları ele alan ve bu konular üzerinde etkili bir türdür. Bu yönüyle ele alınarak, bu çalışmada fantastik edebiyat, feminizm ile ilişkilendirilerek metinler üzerinden analiz yapılmıştır. Bu doğrultuda feminist fantazi ve onun tarihsel gelişimi çalışılmıştır. Fantastik tür ve feminizm ilişkisi Philip Pullman'ın Karanlık Cevher serisi ve Caryl Churchill'in Zirvedeki Kızlar oyunu üzerinden analiz edilmiştir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde fantastik türünün tanımı ve fantastik edebiyatta feminist yaklaşımın kronolojik bir sıra ile gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde, Philip Pullman'ın fantastik üçlemesi Karanlık Cevher serisindeki feminist fantastik öğeler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Caryl Churchill'in post-modern oyunu Zirvedeki Kızlar'da geçen fantastik öğeler ve bu öğelerin yazarın feminist görüşlerini yansıtmada kullanımı incelenmiştir. Son olarak, dördüncü bölümde iki eser fantastik öğelerin kullanımı ve feminist yaklaşım açısından karşılaştırılmıştır. Kısacası, Bu çalışmada fantastik edebiyatta feminist yaklaşım analiz edilerek, fantazi türünde gerçeklik kavramını ve türün gerçeklik üzerindeki etkinliğini sorgulamayı amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to show that fantastic literature is as effective as other types of literature for reflecting the authors' ideas about a certain issue. Fantastic literature should not be considered only as a type of literature which is percieved as a compilation of supernatural and unlikely fictional texts. As a literary genre, fantasy, like other types of literature, deals with important, real life issues and has an effect on them. In this study, fantastic literature is studied on this point of view, it is associated with feminism and two different texts are analysed through feminist fantasy. Accordingly, feminist fantasy and its historical development is viewed. The relation between fantastic literature and feminism is analysed through Philip Pullman's His Dark Materials novel series and Caryl Churchill's play, Top Girls. The study consists of four chapters. In chapter 1, the definition of fantasy and the development of feminist approach in fantastic literature in certain time periods are studied. In chapter 2, the feminist issues in Philip Pullman's fantastic trilogy, His Dark Materials are examined. In chapter 3, the fantastic elements in Caryl Churchill's post-modern play, Top Girls, and how these elements are used to reflect the author's feminist ideas are analyzed. Finally, in chapter 4, the two works are compared due to the use of fantastic elements and the feminist approach. In short, this study analyzes feminist approach in fantastic literature.