Öğrencilerin ödev yönetim stratejileri ile ödev amaç, ödev ilgi ve ödeve ilişkin tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesı
Examining the relationship between students' homework management strategies and homework objectives, homework interests and attitudes towards homework
  1. Tez No: 586759
  2. Yazar: DİDEM İYİÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN İFLAZOĞLU SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ödev yönetim stratejileri, ev ödevi, ödev amaç, ödev ilgi, algılanan ödev başarı ve tutum, Homework management strategies, homework, homework purpose, homework interest, perceived homework achievement and attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin ödev yönetim stratejileri, ödev amaç, ödev ilgi, algılanan ödev başarı ve tutumları ile bunlar arasındaki ilişkileri belirlemektir. Betimsel türde olan bu araştırmanın örneklemi 2016-2017 Adana ilinin merkez ilçelerinde (Seyhan, Çukurova, Sarıçam, Yüreğir) bulunan ilkokullarda okuyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 932 4. sınıf öğrencisinden oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Xu (2008a, 2008b, 2008c, 2009, 2010a) tarafından geliştirilmiş, İflazoğlu Saban (2013) tarafından Türkçeye uyarlanmış orjinal ismi“Homework Survey”olan“Ev Ödevleri Anketi”ile ev ödevlerine yönelik algılanan tutum ve başarıyı ölçmek için toplam 8 madde olan“Algılanan Tutum”ve Algılanan Başarı“ ölçekleri ve ”Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve değişkenlere arasındaki ilişkileri ortaya koymak için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin ödev yönetim stratejilerinden çevre, zaman, dikkat dağınıklığı ile başetme, dikkati odaklama stratejilerini etkin bir şekilde uygulayabildikleri belirlenmiştir. Ancak öğrencilerin motivasyon stratejilerini orta düzeyde ve duygu kontrol stratejilerini düşük düzeyde uygulayabildikleri görülmüştür. Öğrencilerin ödev amaçlara yüksek düzeyde sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca ödev ilgi düzeyleri, ödev tamamlama düzeyleri, öğretmen geri bildirimi, algılanan ödev tutum ve başarı düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ödev yönetim stratejileri ile ödev amaçları, ödev ilgi (motivasyon ve duygu kontrol stratejileri hariç), algılanan ödev başarı ve tutumları (duygu kontrol stratejileri hariç) arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet ile ödev yönetim stratejilerinden çevre, zaman, dikkat dağınıklığı ile başetme, dikkati odaklama stratejileri arasında anlamlı bir fark belirlenirken, motivasyon ve duygu kontrol stratejileri arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Cinsiyet ile öğrenen odaklı ödev amaç arasında anlamlı bir fark ortaya çıkarken, yetişkin ve akran odaklı ödev amaç açısından anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Cinsiyet ve ödev tamamlama, ödev ilgi, algılanan ödev başarı ve tutum arasında anlamlı bir fark belirlenmiştir. Sosyo-ekonomik düzey ile sadece çevre ve duygu kontrol stratejileri ile öğrenen odaklı ödev amaç arasında anlamlı bir fark olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin ödev yönetim stratejileri uygulama düzeyi arttıkça ödev amaç, ödev ilgi, algılanan ödev başarı ve tutum düzeylerinin de arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine homework management strategies of primary school fourth graders, homework aim, homework interest, perceived homework achievement and attitudes and their relationships. The sample of this research which is descriptive type consists of 932 4th grade students who worked in the primary schools of Adana in Seyhan, Çukurova, Sarıçam, Yüreğir provinces during 2016-2017 education period and accepted to participate in the research. The research data was collected with ''Homework Survey'' which developed by Xu (2007, 2008a, 2008b, 2009, 2010a) and adopted by İflazoğlu (2005); ''Homework Achievement" and Homework Attitude'' which developed by Hong and Milgram (1995) and adopted by İflazoğlu (2005), ''Personal Information Form'' which developed by Bacanlı (1997) and organized by the research. Frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, t-test, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was determined that the students could effectively apply the strategies of coping with environment, time, distraction and focusing from the homework management strategies. However, it was observed that students were able to apply their motivation strategies at medium level and emotion control strategies at low level. It was revealed that the students had a high level of knowledge about homework objectives. In addition, homework interest levels, homework completion levels, teacher feedback, perceived homework attitude and achievement levels were found to be high. In the research, it was determined that there is a significant difference between homework management strategies and homework objectives, homework interest (except motivation and emotion control strategies), perceived homework achievement and attitudes (except emotion control strategies). While there is a significant difference between gender and homework management strategies, environment, time, coping with distraction, focusing strategies, there is no significant difference between motivation and emotion control strategies. While there was a significant difference between gender and learner-focused homework aim, there was no significant difference between adult and peer-focused homework aim. A significant difference was found between gender and homework completion, homework interest, perceived homework achievement and attitude. It was found that there was a significant difference between socio-economic level and environment and emotion control strategies only between learner-focused homework aim. As a result, it is seen that homework aim, homework interest, perceived homework achievement and attitude levels increase as students' application level increases.