Hisse senedi piyasalarında anomaliler: Borsa İstanbul'da kesitsel anomalilere yönelik ampirik bir uygulama
Stock markets anomalies: An empirical investigation of cross-sectional anomalies on Borsa Istanbul
  1. Tez No: 586760
  2. Yazar: ZAHİR DADAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ GÜLER ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Piyasa Etkinliği, Etkin Piyasalar Hipotezi, Anomaliler, Market Efficiency, Efficient Market Hypothesis, Market Anomalies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Etkin Piyasalar Hipotezi, elli yılı aşkın bir süredir üzerinde aktif bir şekilde çalışma yapılan bir araştırma alanı olmuştur. Hipoteze göre, etkin bir piyasadaki bir hisse senedinin fiyatı, mevcut olan tüm bilgiyi tamamen yansıtmaktadır. Bu nedenle, etkin bir piyasada oluşan hisse senetlerine ait fiyatlar, gerçek değerlerini yansıtır. Bundan dolayı hipoteze göre, yatırımcıların, piyasa üstü getiri elde etme amaçlı oluşturacakları yatırım stratejileri işe yaramayacaktır. Ancak, diğer yandan, literatürde söz konusu hipotezle çelişen kayda değer sayıda çalışma yürütülmüştür. Araştırmacılar, teoriyle açıklanamayan, anomali olarak adlandırdıkları bu gözlemlere dayalı olarak pek çok strateji geliştirmiş ve söz konusu bu stratejilerle piyasa üstü getiri elde edilip edilemediğini incelemişlerdir. Bu çalışmanın da amacı benzer bir şekilde; Fiyat/Kazanç, Fiyat/Nakit Akım, Fiyat/Satışlar ve Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı anomalilerinin, Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi'nde gözlemlenip gözlemlenmediğini araştırmaktır. Çalışmanın sonucunda düşük Fiyat/Kazanç, düşük Fiyat/Nakit Akım ve düşük Piyasa Değeri/Defter Değeri oranlarına sahip hisse senetlerinin, istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde, anormal getiri sağladığı görülmüştür. Söz konusu bu sonuç, Fiyat/Satışlar oranı için istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Efficient Market Hypothesis has been one of the most vigorously researched areas in finance over last five decades. According to the hypothesis, in an efficient market, the price of a stock, fully reflects all available information about that stock and therefore, stock prices reflect the intrinsic value. For that reason, no additional profits may be acquired by developing some investment strategies according to the hypothesis. On the other side, there are also considerable amount of empirical studies against the hypothesis. Researchers are looking for investment strategies based on the anomalies contradicting with the hypothesis in order to make continuous profits over the market. The purpose of this thesis is to test price to earnings ratio, price to cash flow ratio, price to sales ratio and price to book value ratio anomalies on BIST 100, between 31/12/1999 and 31/12/2018. According to the results of the empirical study carried out, the investment strategies based on buying stocks with low price to earnings ratio, low price to cash flow ratio and low price to book value ratio could gained statistically significant abnormal returns. However, low price to sales ratio could not gained statistically significant abnormal returns.