Lohusalık dönemindeki kadınlarda beden imajının incelenmesi
Examination of body image in women in puerperal period
- Tez No: 586763
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beden imajı, etkileyen faktörler, lohusalık dönemi, hemşireli, Body image, affecting factors, postpartum period, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma lohusalık dönemindeki kadınların beden imajını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma İstanbul İl'inde bulunan bir özel hastanenin, kadın doğum polikliniğine kayıtlı olup doğum sonrası dönemde olan, 228 kadın ile yürütülmüştür. Veriler, bireylerle yüz yüze görüşülerek,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Vücut Algısı Ölçeği”aracılığı ile toplanmıştır. Veriler, etik kurul ve kurum izinleri ile bireylerin rızası alınarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, Mann-Whitney U testi, ikiden fazla gruplar için Kruskall-Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırmada, kadınların Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ) puan ortalaması x̄:137,9 (en düşük 40, en yüksek 200) olarak orta düzeyde bulunmuştur. Kadınların; yaş, eğitim durumu, eşinin eğitim durumu, BKI, evlilik yaşı, evlilik süresi ve gelir durumu ile beden imajı ölçeğinden alınan puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Obstetrik özelliklerden; gebelik sayısı ve doğum şekli ile ilgili olarak VAÖ puan ortalamaları oranında anlamlı bir fark elde edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak, lohusalık dönemindeki kadınların beden imajlarını genel olarak olumlu algıladıkları, az sayıda ve normal yolla doğum yapmanın sezaryen ile doğum yapmaya göre kadınların beden imajını olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Buna göre, lohusalık dönemi süresince kadınlarda beden imajı ve özellikle doğum şeklinin beden imajına etkisini ortaya koyan izleme çalışmalarının yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study in order to determine the body image of women in the postpartum period. The study was carried out with 228 women who were registered to the obstetrics and outpatient clinic of a private hospital in Istanbul. Data were collected through görüş Personal Information Form“and”Body Perception Scale ülerek. The data was collected with the consent of the ethics committee and the institution with the consent of the individuals. Percentage, Mann-Whitney U test and Kruskall-Wallis tests were used for more than two groups. In the study, the mean score of women's Body Perception Scale (VAS) was found to be moderate: x̄: 137.9 (lowest 40, maximum 200). Women; There was no statistically significant difference between age, education, spouse's educational status, BMI, age of marriage, duration of marriage and income status and mean scores obtained from body image scale (p> 0.05). Obstetric properties; There was a significant difference in the number of VAS scores in terms of number of pregnancies and type of delivery (p 0.05). As a result, it is seen that women in the puerperium period perceive body images generally positively, and that giving birth in a small number and normally way affects the body image of women positively compared to cesarean section. Accordingly, it is recommended that follow-up studies revealing the effect of body image and especially the mode of birth on body image in women during the postpartum period.