Korku filmlerinde kullanılan Hıristiyanlıkla ilgili dini ögeler
Religious elements related to Christianity used in the horror films
- Tez No: 586765
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sahne ve Görüntü Sanatları, Religion, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Korku Sineması, Hıristiyanlık, Şeytan, Cadı, Günah, Horror Cinema, Christianity, Devil, Witch, Sin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma, özellikle yaşadığımız yüzyılda insanlar için en önemli eğlence araçlarından biri olan korku sinemasının izleyicileri korkutmak amacıyla Hıristiyanlıkta bulunan bazı dini ögeleri kullandığı tezini konu almaktadır. İnsanlığın başlangıcından itibaren var olan din, bazı ögeleriyle bilinmeyenle ilgili merakımızı giderdiği kadar, bazı ögeleriyle de korkmamıza neden olmuştur. Yine insanlığın başlangıcından itibaren bizlerle birlikte olan korku da sinemanın gelişimiyle birlikte beyazperdeye aktarılmıştır. İnsanlar yapıları itibariyle var olduğuna inandığı şeylerden daha fazla korkmaktadır. Şeytan, şeytan işgali, cadı, büyü, günah gibi insanların varlığına inandığı kavramlar“din”içerisinde, Kutsal Kitaplarda, peygamberlerin sözlerinde ya da otorite sayılan kişilerin söylencelerinde yer aldığı ölçüde daha da korkutucu olmuştur. Korku sineması ilk örneklerini vermeye başladığından itibaren bu durumun farkında olmuş ve bu ögeleri teknolojinin de getirdiği imkânlarla en korkutucu şekilde izleyicilerine sunmuştur. Bu çalışma korku kavramı ve korku sinemasının tanımlanması ile başlamış, korku ve korku sinemasının din ile arasındaki ilişkilerin açıklanması ile devam etmiştir. Bu bağlamda Hıristiyanlık içerisinde yer alan, gerek geçmişte gerekse günümüzde korku unsuru olarak kabul edilen şeytan, şeytan çıkarma, cadı, büyü ve günah kavramları incelenmiş, her bölümün sonunda o konu ile ilgili örnek olarak seçilen filmler Hıristiyanlık açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study concerns the thesis asserting that the horror cinema being one of the most important entertainment tools for people especially in the present century employs some religious elements available in Christianity in order to scare the audience. The religion which has existed as from beginning of the humanity satisfies our curiosity about the unknown and also has caused us to be afraid with some of its elements. The horror which has also been with us as from beginning of the humanity has been transferred to the movie screen with development of the cinema. People are more afraid of what they believe to exist by their nature. The devil, the devil invasion, the witch, the magic, the sin have become even more frightening to the extent that they take place in the“religion”, Sacred Books, words of the prophets or in the myths of those who are deemed as authorities. The horror cinema has been aware of this situation as from the date when it started to produce its first examples and presented these elements to the audience in the scariest way with opportunities enabled by the technology. This study starts with definition of the horror term and the horror cinema and continues with explanation of the relationship between the horror and horror cinema and the religion. In this regard, terms of the devil, exorcism, witch, magic and sin that exist in the Christianity and are considered as the horror element both today and in the past have been examined, and the films selected as example for subject have been evaluated in terms of Christianity at the end of each chapter.