Abdürrezzâk b. Hemmâm es-San'ânî ve tefsir metodu
Exegesis method of Abdurrazzâk b. Hemmâm es-San'ânî
  1. Tez No: 586772
  2. Yazar: DÖNDÜ KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdürrezzâk, Tefsir, Rivâyet, Dirâyet, Metod, Abdürrazzak, Tafsir, Riwayah, Dirayah, Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada rivâyet tefsirinin önde gelen isimlerinden Abdürrezzâk b. Hemmâm'ın hayatı ve“Tefsiru'l-Kur'ân”isimli eserindeki tefsir metodu incelenmiştir. Çalışmamız, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Abdürrezzâk'ın hayatı, hocaları, öğrencileri ve eserleri zikredilmiştir. Ayrıca tefsir ve mukaddimesinde işlenen konular hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Mekkî-Medenî, nâsih-mensûh, esbâb-ı nüzûl, mübhemâtü'l-Kur'ân başlıkları altında müfessirimizin bu konuda ele aldığı rivayetler incelenmiştir. Üçüncü bölümde tefsir, rivâyet ve dirâyet tefsiri başlıkları altında ele alınmıştır. Rivâyet bölümünde, Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsiri, Kur'ân'ın sünnetle tefsiri, Kur'ân'ın sahabe ve tabiîn görüşleriyle tefsiri vb. konular işlenmiştir. Kıraat, emsâlü'l-Kur'ân, fıkhî hükümler, kelime açıklaması gibi konular dirâyet tefsiri bölümünde ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise bu üç bölümün kısa bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, tafsir method in the book named Tefsirul-Qur'an of Abdurrazzak b. Hemmam, who was one of the pioneers of riwayah tafsir and his life were examined. The study consists of an introduction, three chapters and a result. In the introduction, a general information about the topic, aim, method and resources of the study was given. Abdurrazzak's life, hodjas, students and works were narrated in the first chapter. Furthermore, information about subject described in tafsir and prologue was informed. The riwayahs which the mufassir analyzed about these subjects under makki-madani, nasih-mansuh, asbab al-nuzul, mubhamat al-Qur'an titles were studied in the second chapter. Tafsir was discussed under the titles of dirayah and riwayah in the third chapter. Subjects such as Qur'an tafsir with Qur'an, Qur'an tafsir with circumcision and Qur'an tafsir with opinions of the sahaba and tabiun are examined in the riwayah section. Subjects such as recitation, amsal al-Qur'an, Islamic law and word descriptions are discussed in dirayah section. These three chapters were evaluated briefly in the result.