Değişen toplumsal yapıda ebeveyn tutumlarının, ebeveynlerin kamuda çalışma durumuna göre, sosyo-demografik özellikleri açısından farklılıkların incelenmesi
Investigation of differences of parent attitudes in changing social structure in terms of socio-demographic characteristics of parents with public working status
  1. Tez No: 586792
  2. Yazar: NEJDET BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutum ölçeği, ebeveyn tutumu, kamu çalışanı, Parental attitude scale, parental attitude, public employee
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı değişen toplumsal yapıda ebeveyn tutumlarının, kamuda çalışma ve çalışmama durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığını sınamaktır. Çalışmanın örneklemini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Batman il merkezine bağlı 5 farklı semtte eğitim gören yaşları 2-6 arasında değişen 326 çocuğun ebeveynleri oluşturmaktadır. Çalışmada, katılımcıların sosyo-demografik bilgilerini edinmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-demografik Bilgi Formu ve ebeveynlerin tutumlarını ölçmek için Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler Windows için SPSS programı 23. Versiyon kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) alt ölçeklerinden Otoriter alt ölçeği ile İzin Verici alt ölçeği arasında ve Aşırı Koruyucu alt ölçeği ile Demokratik alt ölçeği arasında pozitif yönlü, Otoriter alt ölçeği ile Demokratik alt ölçeği arasında negatif yönlü ilişkiler saptanmış ve bu ilişkilerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Cinsiyetin ve cinsiyet* kamuda çalışma durumu etkileşiminin. Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) alt ölçekleri puan ortalamalarına anlamlı düzeyde etki etmediği bulunmuştur. Kamuda çalışma durumunun ise Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) alt ölçekleri puan ortalamalarına anlamlı düzeyde etki ettiği bulunmuştur. Buna göre, kamu çalışanı olan grubun İzin Verici ve Demokratik alt ölçeği puanları kamu çalışanı olmayan gruba göre daha yüksek iken; kamu çalışanı olmayan grubun Otoriter ve Aşırı Koruyucu alt ölçeği puanları kamu çalışanı olan gruptan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular, literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the difference between parental attitudes of parents working in public services and parents not working in public services. The sample of the study consisted of the parents of children who are between 2-6 years and living in 5 different district of Batman city center in the 2018-2019 academic year. Sociodemographic Information Form that was prepared by the researcher was used to obtain sociodemographic information of the participants and Parental Attitude Scale was used to measure the attitudes of the parents. The data were analyzed using SPSS for Windows version 23. The study results revealed that Authoritarian subscale was positively correlated with permissive subscale and Authoritative subscale was positively correlated with Overprotective subscale. Moreover, Authoritarian subscale was negatively correlated with Authoritative subscale. It is found that gender and interaction of gender*working in public services had not a statistically significant effect on Parental Attitudes Scale Scores. On the other hand, it was found that working in public services had a significant effect on the mean scores of the Parental Attitude Scale subscales. Accordingly, while the permissive and Authoritative subscale scores of the group working in public services were higher than the group of non-public employees; the authoritarian and overprotective subscale scores of the non-public group were found to be higher than the group working in public services. Study results were discussed in the light of the literature.