Investigating instructors' and pre-service teachers' intercultural sensitivity in foreign languages department
Yabancı diller bölümündeki öğretim elemanları ve öğretmen adaylarının kültürlerarası duyarlılıklarının incelenmesi
- Tez No: 586944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM AKÇAYOĞLU MİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Intercultural sensitivity, intercultural communication, English German and French departments, pre-service teachers
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizce, Almanca ve Fransızca öğretmenliği bölümündeki öğretmen adayları ile öğretim elemanlarının kültürlerarası duyarlılık düzeylerini ölçmektir. ÇukurovaÜniversitesi, Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümündeki İngilizce, Fransızca ve Almanca programlarında eğitim gören 156 öğretmen adayı ile bu bölümlerde eğitim veren toplam 26 öğretim elemanı bu çalışmada katılımcı olarak yer almıştır. Öğretmen adaylarının kültürlerarası duyarlılık düzeylerini cinsiyet, sınıf düzeyi, bilinen yabancı diller, yaş, öğrenim türü, bulunulan yabancı ülkeler ve süre değişkenlerine göre incelenmiştir. Öğretim elemanlarının kültürler arası duyarlılık düzeyleri ise yine cinsiyet, kıdem, yaş, akademik unvan ve çalışılan bölüm olmak üzere incelenmiştir. Bu çalışmanın tarama modelinde betimsel bir çalışma olup karma desene göre planlandığı söylenebilir. İngilizce, Fransızca ve Almanca bölümündeki öğretmen adayları ve öğretim elemanlarının kültürlerarası duyarlılık düzeyleri Chen ve Starosta (2000) tarafından geliştirilen ve Türkçeye Üstün (2011) tarafından uyarlanan“Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği”ile ölçülmüştür. Bunun yanısıra 26 öğretim elemanına yarı yapılandırılmış görüşme aracıyla açık uçlu sorular sorulmuştur. Anahtarkelimeler: Kültürlerarası duyarlılık, kültürlerarası iletişim, İngilizce Almanca ve Fransızca bölümleri, öğretmen adayları.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the intercultural sensitivity levels of prospective teachers and teaching staff in English, German and French teaching departments.156 prospective teachers studying English, French and German programs at the Department of Foreign Languages of the Faculty of Education at Çukurova University and a total of 26 faculty members teaching in these departments took part in this study. Intercultural sensitivity levels of teacher candidates have been examined according to gender, grade level, known foreign languages, age, and type of education, foreign countries and duration variables. The intercultural sensitivity of the lecturers will be examined according to variables such as gender, seniority, age, academic title and the department studied. This study is a descriptive study in the screening model and it can be said that it was planned according to mixed design. Intercultural sensitivity levels of pre-service teachers and teaching staff in the English, French and German departments were measured by the "Intercultural Sensitivity Scale developed by Chen and Starosta (2000) and adapted to Turkish by Üstün (2011). In addition, 26 faculty members teaching currently at Çukurova University Foreign Languages Departmenthave been asked open-ended questions with a semi-structured interview tool.