Perceptions of 8th graders and EFL teachers concerning L2 vocabulary learning strategies
8. sınıfların ve yabanci dil olarak İngilizce öğretmenlerinin kelime öğrenme stratejilerine yönelik algıları
  1. Tez No: 586958
  2. Yazar: MELEK YOLCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM MİRİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime öğrenimi, kelime öğrenme ve öğretme stratejileri, strateji eğitimi, öğrenci ve öğretmen algıları, Vocabulary learning, vocabulary learning and teaching strategies, strategy instruction, learner and teacher perceptions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Yabancı dil öğreniminin vazgeçilmez bir parçası olmasına, dil öğrenimi ve öğretiminde her şeyden önemli olduğu kabul edilmesine rağmen, kelimeler halen bazı geleneksel kelime öğrenme yöntemleri ile öğrenilmekte ve öğretilmektedir. Öğrenme süreci sadece öğrencilerin değil, öğretmenlerin de çabalarını gerektirdiğinden, bu çalışma hem öğrencilen hem de öğretmenlerin kelime öğrenme stratejileri hakkındaki algılarını tek çatı altında toplamıştır. Böylece, öğretmen ve öğrencilerin kelime öğrenme stratejilerinin önemi ve uygulanmasına ilişkin algılarını araştırmayı ve karşılaştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada, açımlayıcı sıralı karma yöntem uygulanmıştır. Araştırma grubu, Hatay'daki 15 farklı ortaokuldan yabancı dil öğrenen 398 sekizinci sınıf öğrencisi ve 26 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Nicel veri toplamak için, öncelikle Schmitt'in kelime öğrenme stratejileri sınıflandırmasına dayanan öğrenci ve öğretmen anketleri uygulanmıştır. Daha sonra, nitel verilerin elde edilmesi için 9 gönüllü öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler ve 45 gönüllü öğrenci katılımcı ile odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler, Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi'nin (SPSS) 22. sürümü ile analiz edilmiştir. Nitel verileri anlamak ve yorumlamak için tematik analiz kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, öğrenciler ile öğretmenlerin kelime öğrenimi ve öğretiminin onlar için büyük önem taşıdığını ortaya koymuştur. Bu stratejilerin uygulanmasına gelince, en fazla önem verilen stratejilerin öğrenciler tarafından daha büyük çapta uygulandığı görülmüştür. Ancak, öğretmenler daha önemli gördükleri stratejileri uygulamada zorluk çekiyor gibi görünmektedir. Müfredatın yoğunluğu, ihtiyaçların karşılanmasında yetersiz olan ders kitapları, 8. sınıflarda sınav odaklı öğretim, haftalık ders saatlerinin sınırlı kalması, araç gereç eksikliği ve öğrenmeye kayıtsız kalan öğrenciler gibi bazı faktörlerin, öğretmenleri farklı kelime öğrenme stratejierinin öğretme konusunda sınırlandırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin öğrettiği stratejilerin, öğrencileri tarafından geniş ölçüde kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although vocabulary is an indispensable part of foreign language learning and it is acknowledged that it is of paramount importance in language learning and teaching, it is still learnt and taught by some traditional vocabulary learning strategies. As the learning process requires not only learners' but also teachers' efforts , the current study gathered both of their perceptions about vocabulary learning strategies under a single roof. Hence, it aimed to investigate and compare the perceptions of teachers and learners regarding the importance and application of vocabulary learning strategies. In this study, mixed methods sequential explanatory design was applied . The research group consisted of 398 8th grade EFL students and 26 EFL teachers from 15 different secondary schools in Hatay. In order to collect quantitative data, student and teacher version of VLS questionnaires which were based on Schmitt's taxonomy of VLS were conducted at first. Then, semi-structured interviews with 9 volunteer teachers and focus group interviews with 45 volunteer student participants were carried out in order to obtain qualitative data. The quantitative data were analysed via Statistical Package for Social Sciences (SPSS) edition 22. In order to anlayse and interpret the qualitative data, thematic analysis was utilized. The findings of this study revealed that EFL learners and teachers attribute a great level of importance to vocabulary learning and teaching. As for application of those strategies, it was found out that the strategies that are given most importance were applied on a larger scale by learners. However, teachers seems to have difficulty in implemeting the strategies that they consider more important. Some factors such as intensity of the curriculum, the course book that insufficient in meeting the needs, exam-oriented instruction to 8th graders, limited weekly course hours, lack of equipments and indifferent learners to learning were determined to restrain teachers to instruct different kinds of VLS. Furthermore, the strategies instructed by teachers were found to be utilized widely by their students.