Flört şiddeti ve kabulünün cinsel doyumla ilişkisi
İnvestigation of the relationship sexual satisfaction and acceptance of dating violence
  1. Tez No: 586959
  2. Yazar: MERVE ECE ÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: flört şiddeti, flört şiddeti kabulü, cinsel doyum, cinsellik, date violence, acceptance of dating violence, sexual satisfaction, sex
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada flört şiddeti ve kabulünün cinsel doyumla arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmaya 18-50 yaş arasındaki mevcut romantik ilişkisi olan ve İstanbul ilinde yaşayan 100 kişi katılım göstermiştir.Katılımcılara 15 sorudan oluşan Sosyo Demografik Bilgi Formu,“Flört Şiddeti Tutum Ölçeği”(FŞTÖ),“Çiftler Arası Şiddeti Kabul Ölçeği”(ÇAŞKÖ) ve“Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği”(AÇYÖ) verilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır.Örneklemin sosyo-demografik özelliklerinin belirlenmesi için frekans analizi yapılmıştır.Verilerin normal dağılmadığı belirlenmiş, ölçekler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için ise Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır.Ayrıca bazı sosyo demografik veriler ile ölçeklerin karşılaştırılması için ise İndependent t-test ve Tek yönlü Varyans Analizi ANOVA kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre kişilerin flört şiddeti tutumlarının ve kabul düzeylerinin, bu kişilerin yaşadıkları cinsel doyumla ilişkisine rastlanmamıştır.Elde edilen bir başka sonuca göre flört şiddeti tutumları ile çiftler arası şiddeti kabul düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Araştırmanın veri analizinin sosyo demografik bilgilerin tanımlayıcı özelliklerine göre değerlendirilmesi sonucunda cinsiyet değişkeninin ve eğitim durumu değişkeninin flört şiddeti tutumları ile anlamlı olarak farklılaştığı saptanmıştır.Aynı zamanda kişilerin ilişki durumları değişkeninin çiftler arası şiddeti kabul düzeyleri incelendiğinde anlamlı bir farklılık yarattığı görülmüştür.Buna göre flört dönemindeki kişiler ile sözlü kişiler arasında ve sözlü kişiler ile evli kişiler arasında anlamlı bir fark olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
İnvestigation of the Relationship Sexual Satisfaction and Acceptance of Dating Violence The aim of this study is to investigate the relationship between date violence and acceptance of it and sexual satisfaction. The participants of the study comprised a total of 100 people who are aged between 18-50, living in Istanbul and currently involved in a romantic relationship. Participants were given Sociodemographic Information Form consisting of 15 questions, Dating Violence Scale (DVS), Adaptation of Acceptance of Couple Violence Scale (AACVS) and Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX). SPSS 24.0 package was used for data analysis. Frequency analysis was conducted in order to identify the sociodemographic characteristics of the sample. It was detected that the data was not normally distributed and Spearman correlation analysis was used for identifying the relationships between the scales. Independent T-test and Variance Analysis ANOVA were used for the comparison of the scales and some sociodemographic data. According to the research data, no relationship was detected between the people's attitude towards and level of acceptance of date violence and sexual satisfaction. According to another result of the research, a statistically significant relationship was detected between the attitudes towards date violence and the acceptance level between couples. By evaluating the data analysis of the research with regard to the descriptive characteristics of the sociodemographic information, it was detected that gender and education level variables differ significantly with the date violence attitudes. Besides, it was seen that the relationship status variable makes a statistically significant difference in the couples' level of acceptance of date violence. Accordingly, a significant difference can be observed between people who are dating and who are engaged, and between people who are engaged and who are married.