Üniversite öğrencilerinde sosyodemografik verilere göre mükemmeliyetçilik algısı ve ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between perfectionism and orthorexia nervosa according to sociodemographic data in university students
- Tez No: 586989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ortoreksiya nervoza, mükemmeliyetçilik, sosyal odaklı mükemmeliyetçilik, orthorexia nervosa, perfectionism, Socially Prescribed Perfectionism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada amaç, üniversite öğrencilerinin mükemmeliyetçilik algısı ve ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkiyi sosyodemorafik veriler açısından incelemektir . Araştırmaya katılan öğrencilerin demografik özelliklerini ölçmek amacıyla“Sosyodemografik Veri Formu”ortoreksiya nervoza belirtilerinin incelenmesi amacıyla“ORTO-11”ölçeği, mükemmeliyetçilik düzeylerini ve alt boyutlarını ölçmek amacıyla“Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya 83 kadın ve 67 erkek 150 birey katılmıştır. Çalışmaya katılan bireyler gönüllü olarak katılmıştır ve 18-25 yaş arasında olma ve üniversite öğrencisi olma şartı aranıştır. SPSS 21.0 programından verileri analiz etmek yararlanılmıştır. Sosyodemografik Veri Formunda yer alan değişkenlerin dağılımlarını tespit etmek amacıyla betimsel istatistik yöntemi olan Frekans Analizi kullanılmıştır. Uygulanan ölçekler ile Sosyodemografik Veri Formunda yer alan değişkenler arasındaki ilişkiyi saptamak için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bağımsız T-Testi Analizinden yararlanılmıştır. Ölçeklerin kendi aralarındaki ilişkiyi tespit edebilmek amacıyla ise Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda mükemmeliyetçilik ve ortoreksiya nervoza arasında istatistiksel olarak anlamlı fakat negatif yönde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Erkek katılımcıların ortoreksik davranışları ve sosyal odaklı mükemmeliyetçiliklerinin kız öğrencilere oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Medeni durum, gelir düzeyi, birlikte yaşanan kişi gibi sosyodemografik verilerin ortoreksiya nervoza üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır. Öğrenim durumu yüksek lisans ve lisans olanlarda sosyal odaklı mükemmeliyetçiliğin anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. Ailesiyle ve tek yaşayan bireylerde yurtta veya arkadaşıyla yaşayanlara oranla genel mükemmeliyetçilik algısı yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to examine the Relationship Between Perfectionism and Othorexia Nervosa According to Sociodemographic Data in University Students In order to measure the demographic characteristics of the students, Sociodemographic Data Form was used. ORTO-11 scale was used to measure syptomps of orthorexia nervosa, and Multidimensial Perfectionism Scale was used for measuring perfectionism levels and it's subscales. Our study included 83 female and 67 male 150 individuals. Individuals participating in the study voluntarily participated and the requirement of being between 18 and 25 years of age and being a university student were sought. For the analysis of the obtained information; SPSS 21.0 program was used. In order to determine the distribution of the variables included in the Sociodemographic Data Form, frequency analysis, which is descriptive statistical method, was used. One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Independent T-Test Analysis were used to determine the relationship between the scales applied and the variables included in Sociodemographic Data Form. To measure the relationship between the scales themselves, Pearson Correlation Analysis was used. In conclusion end of the research, there was a statistically significant and negative relationship between perfectionism and orthorexia nervosa. It was determined that male participants' orthorexic behavior and Socially Prescribed Perfectionism were higher than female students. Sociodemographic data such as marital status, income level and coexistence were found to have an effect on orthorexia nervosa. Socially Prescribed Perfectionism perfectionism was found to be significantly higher in those with higher education and graduate degrees. General perfectionism perception was found to be higher in the family and single-living individuals compared to those living at home or with friends.