Üniversite öğrencilerinde mükemmeliyetçilik ve beden memnuniyeti arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolü
The intermediary role of psychological resilience in the relationship between perfectionism and body satisfaction in university students
- Tez No: 932435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT ŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, beden memnuniyeti, beden algısı, psikolojik sağlamlık, Perfectionism, body satisfaction, body perception, psychological resilience
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin mükemmelliyetçilik ve beden memnuniyetleri arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracılık etkisinin incelemektir. Bununla birlikte, değişkenler ile demografik veriler arasındaki ilişkilerin incelenmesi de amaçlanmıştır. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ), Beden Memnuniyeti Ölçeği (BMÖ) ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu 18-28 yaş arası Türkiye ve K.K.T.C.'de eğitim görmekte olan 267'si (%69,0) kadın ve 120'si (%31,0) erkek olmak üzere 387 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Verilerin analizi SPSS-27 programı kullanılarak yapılmıştır. Değişkenlerin grup ortalamalarını görebilmek amacıyla 2 gruplu değişkenlerde bağımsız örneklem t-test analizi uygulanmıştır. Parametrik testler için yeterli gözlem sayısı olmayan 3 ve daha fazla gruplu değişkenler için ise non-parametrik bir test olan Kruskal Wallis-H analizi uygulanmıştır. Aracılık etkisinin incelenmesi için Hayes Process Macro eklentisinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular mükemmeliyetçilik ve beden memnunyeti arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın kısmi aracılık etkisinin olduğunu göstermektedir. Beden memnuniyeti ve beden kitle indeksi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Instagram kullanım süresi ile beden memnuniyeti ve psikolojik sağlamlık arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır fakat ÇBMÖ ve alt boyutlarından Davranışlardan Şüphe ve Ailesel eleştiri alt boyutlarının puanlarında anlamlı bir fark bulunmuştur. Beden memnuniyeti puanları ile demografik değişkenler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Mükemmeliyetçilik puanlarının demografik değişkenler ile ilişkisi incelendiğinde yalnızca kişissel standartlar (ÇBMÖ Alt Ölçeği) puanı ortalamalarında erkeklerin ortalama puanlarının kadınlarınkinden anlamlı şekilde farklı ve büyük olduğu görülmüştür. Psikolojik sağlamlık düzeylerinin demografik verilere göre etkisi incelendiğinde ise yalnızca cinsiyet değişkeninde erkeklerin puanlarının ortalamalarının kadınların puanlarının ortalamalarından anlamlı bir şekilde farklı ve büyük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating effect of psychological Deciency on the relationship between perfectionism and body satisfaction of university students. However, it is also aimed to Decipher the relationships between the variables and demographic data. Sociodemographic Information Form, Multidimensional Perfectionism Scale, Body Satisfaction Scale and Short Psychological Robustness Scale (SPRS) were used as data collection tools. T The sample group of the research consists of 387 university students between the ages of 18-28 who are studying in Turkey and TRNC, 267 of whom (69.0%) are women and 120 Decently (31.0%) are men. The analysis of the data was carried out using the SPSS-27 program. In order to see the group averages of the variables, independent sample t-test was applied for variables with 2 groups. For variables with 3 or more groups that do not have a sufficient number of observations for parametric tests, Kruskal Wallis-H analysis, a non-parametric test, was applied. Hayes Process Macro plugin was used to investigate the mediation effect. The findings obtained as a result of the research show that psychological resilience has a partial mediating effect on the relationship between perfectionism and body satisfaction. A statistically significant difference was found between body satisfaction and body mass index. No significant relationship was found between the duration of Instagram use and body satisfaction and psychological resilience, but a significant difference was found in the scores of the multidimensional perfectionism scale and its subscales, Suspicion of Behaviors and Familial criticism. There was no significant difference between body satisfaction scores and demographic variables. When the relationship between perfectionism scores and demographic variables was examined, it was seen that only the average scores of men in personal standards (Multidimensional Perfectionism Subscale) were significantly different and greater than those of women. When the effect of psychological resilience levels according to demographic data was examined, it was seen that only in the gender variable, the average of men's scores was significantly different and greater than the average of women's scores.