Matematik öğretmen adaylarının tek ve iki değişkenlifonksiyonlarda limit ve süreklilik konusundaki kavramsal ve işlemsel bilgilerinin incelenmesi
Investigation of the conceptual and operational knowledge of mathematics teacher candidates on limit and continuity in one and two variable functions
  1. Tez No: 587148
  2. Yazar: BİRGÜL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Conceptual information, Procedural knowledge, Limitation, Continuity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının limit ve süreklilik konularına yönelik tek ve iki değişkenli fonksiyonlarda kavramsal ve işlemsel bilgilerinin incelenmesidir. Araştırma, bir devlet üniversitesinde güz ve bahar eğitim-öğretim dönemleri içerisinde Matematik ve Fen Bilimleri ve Eğitimi Bölümü İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı ikinci sınıf Analiz 1 ve Analiz 2 dersinin her ikisini de alan otuz öğretmen adayının katılımı ile gerçekleşmiştir. Araştırmanın modeli temel nitel araştırma olup veri toplama aracı açık uçlu sorulardan oluşmaktadır. Açık uçlu sorular, adayların limit ve süreklilik konularındaki kavramsal ve işlemsel bilgilerini incelemeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgularda öğretmen adaylarının fonksiyon bilgilerinde eksiklikler olduğu, limit ve sürekliliğe yönelik işlemsel bilgi içeren bazı sorularda daha iyi sonuçlar elde ettikleri ve kavramsal bilgi içeren sorulara ezbere yanıtlar verdikleri, limit ve süreklilik kavramlarına yönelik tanımlarda formal tanımı tercih ettikleri, tek değişkenli fonksiyonların istenen noktadaki sürekliliğini grafik üzerinde yorumlarken başarılı oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the conceptual and computational knowledge of prospective teachers in one and two variable functions related to limit and continuity. The research was carried out with the participation of thirty prospective teachers who participated in the second year Analysis 1 and Analysis 2 courses in the Elementary Mathematics Teaching Program of the Department of Science and Mathematics Education in the fall and spring semesters in a public university. The model of the study is a basic qualitative research and the data collection tool consists of open-ended questions. The open-ended questions consist of questions aimed at examining the conceptual and operational knowledge of the candidates on limit and continuity. The findings of the research were analyzed using content analysis. In the findings of the research, it was observed that pre-service teachers lacked functional information, they obtained better results in some questions containing operational information about limit and continuity, they answered memorized questions with conceptual information, they preferred formal definition in definitions related to limit and continuity, univariate functions they were successful in interpreting the continuity on the graph.