Ulusun estetik temsili
Aesthetic representation of the nation
  1. Tez No: 587149
  2. Yazar: HACI ALİ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER AKTÜKÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Art History, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nationalism, Ideology, Modernism, Romance, Art, Aesthetics, Image, Symbol, Literature, Mythology, Turkish Art, Sculpture, Painting, Greece, Fascism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Milliyetçilik ve ulus devlet 1789 sonrası krizli bir dönemin ürünü olarak modern bir anlayıştır. Daha önce kendilerini yerel düzlemde ya da imparatorluklara bağlı etnisite, kabile ve aile olarak tanımlayan insanlar 18. Yüzyıldan sonra ama özellikle 19. Yüzyılın 20. Yüzyıla devreden coğrafyasında kendilerini ortak bir“biz”şeklinde hayal etmeye başlayacaklardır. Milliyetçilik projeleri ve ulus devlet öncelikle bir inşa ve gelenek icadı süreciyle beraber yürür. Ortak bir dil, tarih yazımı, alfabe ve eğitim müfredatı gibi devletin bürokratik kurumları ve aydınları kuşatan bir seferberliği gerektirir. Gerek“hayali bir cemaat”olsun, gerek“icat edilmiş bir gelenek”olsun her milliyetçilik projesi kendisi de modern bir kavram olan ideoloji çerçevesinde birçok unsuru, türdeşleştirip eklemlemek durumundadır. Ortak bir“biz”anlayışı ise duygusal ve romantik bir boyut taşımak zorundadır. Kendini duygusal özdeşleşmeler çerçevesinde estetize edemeyen bir milliyetçilik projesi başarılı olamaz. Bu anlamda bütün milliyetçilikler şiirden, edebiyata, resim ve mimariden heykele ya da günümüz formlarına kendini estetik olarak ortaya koymak durumundadırlar. Estetik yani duygulanımsal olmayan bir“biz”duygusu kitleleri seferber etmede başarısızdır. Bu çalışma milliyetçiliğin modern evrimi içinde sanat ve estetikle nasıl ilişkilendiğini romantizm, Yunan ve Türk Milliyetçiliği gibi yurttaşlık temelli örneklerle ve de Alman faşizmi gibi uç biçimlerle kurduğu ilişkilerin bir dökümünü vermeye çalışıyor. ANAHTAR KELİMELER: Milliyetçilik, İdeoloji, Modernizm, Romantizm, Sanat, Estetik, İmge, Sembol, Edebiyat, Romantizm, Mitoloji, Türk Sanatı, Heykel, Resim, Yunanistan, Faşizm, Almanya
Özet (Çeviri)
Nationalism and the nation-state represent a modern conception as a product of a post-1789 crisis period. People who previously defined themselves at local levels or as ethnicity, tribe and family under the government of empires, will begin to consider themselves as a common“us”after the 18th century, but especially in the atmosphere which transferred the 19th century to the 20th century. Nationalism projects and the nation-state firstly go along with a process of construction and the invention of tradition. They require a mobilization that encompasses the bureaucratic institutions of the state such as a common language, an alphabet, historiography, and the curriculum as well as intellectuals. Whether it is“an imaginary community”or“an invented tradition”, each nationalism project has to integrate many elements by homogenizing them within the framework of ideology which is itself a modern concept. A common perception of“us”has to carry an emotional and romantic dimension. A nationalism project that cannot aesthetize itself within the framework of emotional identifications, cannot achieve a result. In this sense, all nationalisms have to present themselves aesthetically in terms ofpoetry, literature, painting, architecture, sculpture or contemporary forms. A non-aesthetic which means not affective sense of“us”fails to mobilize the masses. This study aims to reveal how nationalism relates to art and aesthetics during its modern evolution through examples based on romanticism, Greek and Turkish nationalism. It also attempts to analyze the concept's relations with extreme forms such as German fascism.