Hemşirelikte iş tatmininin malpraktise etkisinin incelenmesi
- Tez No: 587175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Job Satisfaction, malpractice, nurse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırma Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde gerekli izinler alınarak bu kurumlarda çalışmakta olan hemşireler ile iş tatminin malpraktise etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. Araştırma kapsamına, hastanede çalışan 130 hemşireden, anket uygulamasını kabul eden 100 hemşire alınmıştır. Araştırmadaki veriler kişisel bilgi formu, malpraktise eğilim ölçeği ve minesota iş tatmin ölçeği kullanılarak toplanmış ve SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows 22.0) programı kullanılarak değerlendirildi. Araştırmaya katılanların Malpraktise eğilim ölçeğinin (MEÖ) ilaç ve tranfüzyon uygulamaları alt boyut (İTAB) puan ortalamasının 87,71±4,04, hastane enfeksiyonu alt boyutu (HEAB) puan ortalamasının 57,87±3,73, hasta izlemi ve malzeme güvenliği alt boyutu (HİMAB) puan ortalamasının 42,29±3,93, düşme alt boyutu (DAB) puan ortalamasının 23,91±1,92, iletişim alt boyutu (İAB) puan ortalamasının 24,00±1,76 olduğu bulundu. Çalışmaya katılan hemşirelerin minesota iş tatmini (MİT) ölçeği puan ortalaması ise 62,03±15,32 olarak, içsel alt boyut puan ortalaması 38,82±9,00 ve dışsal alt boyut puan ortalaması ise 23,1±7,53 olarak belirlendi. Araştırmadaki katılımcıların malpraktise eğilimi etkileyen faktörlerin yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma, kıdem yılı ve kurumda çalışma yılının olduğun belirlendi. Araştırmadaki katılımcıların minesota iş tatmin düzeyini etkileyen faktörlerin kıdem yılı ve çocuk sayısı olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlar ışığında; sağlık personelinin iş tatmini ile malpraktis arasındaki ilişki dolayısıyla hizmetin etkinliliğini artırmak amacıyla, yöneticilere ve iş doyumu ile ilgili çalışma yapacak olan araştırmacılara yardımcı olabilecek öneriler getirilmiştir. Anahtar Kelimler: İş Tatmini, malpraktis, hemşire
Özet (Çeviri)
The research was carried out as descriptive in order to investigate the effect of job satisfaction on malpractice with nurses working in these institutions by obtaining necessary permissions in Trabzon Yavuz Selim Bone Diseases and Rehabilitation Hospital. The study included 100 nurses from 130 nurses working in the hospital. Data were collected by using personal information form, malpractice tendency scale and Minnesota Job Satisfaction Scale and evaluated using SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows 22.0). The mean subscale of the drug and tranfusion applications subscale (ITAB) of the malpractice tendency scale (VET) was 87.71 ± 4.04, the mean score of hospital infection (HEAB) was 57.87 ± 3.73, the patient monitoring and material safety subscale The mean score of HIMAB was 42.29 ± 3.93, the mean score of the drop subscale (DAB) was 23.91 ± 1.92, and the mean of communication subscale (IGE) was 24.00 ± 1.76. The mean score of Minesota Job Satisfaction (MIT) scale of the nurses participating in the study was 62.03 ± 15.32, the mean score of internal sub-dimension was 38.82 ± 9.00 and the mean score of external sub-dimension was 23.1 ± 7.53. . The factors affecting the tendency of the participants to malpractice were age, marital status, having children, seniority year and working year in the institution. The factors affecting the job satisfaction level of the participants were determined as seniority year and number of children. In the light of the results; In order to increase the efficiency of the service due to the relationship between job satisfaction of health personnel and malpractice, suggestions were made to help managers and researchers who will work on job satisfaction.