Ordu ili kışlık sebze üretim alanlarındaki zararlı böcek türleri ve doğal düşmanları üzerine araştırmalar
Studies on insect pests and their natural enemies of winter vegetables grown in Ordu province
- Tez No: 587211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Böcekler, Doğal Düşmanlar, Kışlık Sebzeler, Ordu, Türkiye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
2014-2016 yılları arasında yapılan bu çalışmada, Ordu İli ve ile bağlı 19 ilçedeki kışlık sebzelerde görülen zararlı böcekler ve onların doğal düşmanlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır.26'sı örtüaltı olmak üzere toplamda 214 bahçede inceleme yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Lepidoptera takımına bağlı dört farklı familyaya ait yedi tür, Hemiptera takımına bağlı dört familyaya ait 10 tür, Coleoptera takımına bağlı bir familyaya ait üç tür, Dermaptera takımına bağlı bir familyaya ait bir tür veThysanoptera takımına bağlı bir familyaya ait bir tür tespit edilmiştir. Pieris brassicae (L.)(Lepidoptera: Pieridae) üzerinden Hymenoptera takımına bağlı Ichneumonidae ve Braconidae familyasına ait birer parazitoit ve Diptera takımına bağlı Tachinidae familyasına ait iki parazitoit,Autographa gamma (L.) (Lepidoptera: Noctuidae) üzerinden Diptera takımına bağlı Tachinidae familyasına ait bir parazitoit, Brevicoryne brassicae (L.) (Hemiptera: Aphididae) üzerinden ise, Hymenoptera takımına bağlı Braconidae familyasına ait bir parazitoit, Diptera takımına bağlıSyrphidae familyasına aitve Coleoptera takımına bağlı Coccinellidae familyasına ait birer predatör elde edilmiştir. Elde edilen türlerden,P. brassicae, B. brassicae, Aleyrodes proletella(L.)(Hemiptera: Aleyrodidae), Phyllotreta undulata(Kutschera) (Coleoptera:Chrysomelidae) lahana üzerinde yoğun olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed in order to determine pest of winter vegetables and their natural enemies in Ordu province and its 19 districts between 2014-2016.Surveys were performed in a total of 214 winter vegetable growing areas 26 of which werecultivated in protected environment. As a result of this study, seven species belonging to four different families of Lepidoptera, 10 species belonging to four different families of Hemiptera, three species belonging to one family of Coleoptera, one species belonging to one family of Dermaptera and one species belonging to one family of Thysanoptera were determined as pest of winter vegetables of Ordu. One parasitiod belonging to Ichneumonidae family and oneparasitoid Braconidae families of Hymenoptera and two parasitoids belonging to Tachinidae family of Diptera were found from Pieris brassicae (L.) (Lepidoptera: Pieridae), one parasitoid belonging to Tachinidae family of Diptera wasfound from Autographa gamma (L.) (Lepidoptera: Noctuidae) andone parasitoid belonging Braconidae family of Hymenoptera and one predator belonging to Syrphidae family of Diptera and one predator belonging Coccinellidae family of Coleoptera were found as natural enemies of Brevicoryne brassicae(L.) (Hemiptera: Aphididae). P. brassicae, B. brassicae, Aleyrodes proletella (Hemiptera:Aleyrodidae) and Phyllotreta undulata (Coleoptera: Chrysomelidae) were determined abundant on cabbage.