Kadınların dini tutum ve davranışları (Van il merkezi örneği)
Women's religious attitudes and behaviors (Sample of Van city centrum)
  1. Tez No: 587222
  2. Yazar: SÜMEYYE AKBAŞ ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SÜHEYL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Kadın Dindarlığı, Dinî Tutum, Dini Davranış, İbadet, İnanç, Piety, Women Piety, Religious Attitude, Religious Behaviour, Worship, Belief
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışma; giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşan bir alan araştırmasıdır. Giriş bölümünde araştırmanın problem durumu, konusu, amacı ve önemi, kapsam ve sınırlılıkları, yöntemi açıklanmıştır. Birinci bölüm araştırmanın kavramsal çerçevesini oluşturmakta, ikinci bölüm ise görüşmelerden elde edilen bulguların aktarılması ve yorumlanmasından oluşmaktadır. Araştırmamızın teorik bölümünde, din psikolojisinin konuları içinde bulunan dini tutum ve davranışların, ibadet hayatlarının ve inanç durumlarının yetişkinlik ve yaşlılık dönemindeki gelişimi, konuyla ilgili yapılan ampirik çalışma sonuçları baz alınarak tahlil edilmeye çalışılmıştır. Yine teorik bölümde dindarlık, dindarlığın boyutları, kadın dindarlığı kavramları ele alınmıştır. Bu bağlamda öncelikle yaş gruplarına göre kadınların gelişimsel özellikleri ele alınmış ve söz konusu dönemdeki kadınların dini tutum ve davranışları incelenmiştir. Araştırmamızın uygulama aşamasında, 25-75 yaşları arasındaki kadınların dinî tutum ve davranışları ile dindarlık düzeyleri araştırılmıştır. Araştırmayı; Van il merkezindeki çeşitli mahallelerde yaşayan 31 kadınla yapılan mülakat ve elde edilen sonuçları teşkil etmektedir. Bu şekilde toplanan veriler betimsel analiz tekniği ile incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, konumuza dâhil olan Van'lı kadınların dinî inanç ve ibadet düzeylerinin yüksek olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a field study that consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In introduction part, the problem situation subject, aim and importance, scope, limits and method of research are explained. First chapter poses the conceptual framework of research whereas second chapter consists of transferring and evaluation of findings obtained from interviews. In theoretical part of our research, development of religious attitudes and behaviours, worship life and faith situations which are among the subjects of religious psychology in adulthood and old age phases, are analysed by basing on results of empirical studies committed about subject. Yet in theoretical part, concepts of piety, dimensions of piety and woman piety are discussed. In this context, developmental features of women according to age groups are primarily dealt with, and religious attitudes and behaviors of women in above mentioned phase are examined. In implementation phase of our study, religious attitudes and behaviors and piety levels of women between 25 to 75 ages are searched. Research consists of results obtained from interviews with 31 women who live in various neighborhoods in Van city centrum. Processes of datas obtained this way were carried out with descriptive analysis technique. In this study religious ethos attitudes and behaviours of housewives living in city of Van were tried to be examined. According to findings obtained from study, it is understood that levels of religious belief and worship of examined women are high.