Hideci-yi Zencani'nin divanı
Hideci-yi Zencani's divan
- Tez No: 587221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ATABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Turkish, Azerbaijan Turkish, İran, 19. century, Muhammed Hekim Hideci, Turkish Divan, Hidec
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu tezin kapsamı, 19. yüzyılda İran'da yaşayan, Türk dilinin önemli ve meşhur şairlerinden olan Muhammed Hekim Hideci'nin Türkçe Divanı'dır. Bu çalışmada, Divan'ın farklı beş nüshası ele alınıp nüsha farkları da dipnotta gösterilerek eleştirel metni ortaya konulmaya çalışılmıştır. Eleştirel metin kurulurken en eski nüsha olan Meşhed Nüshası temel alınmıştır. Nüsha farklarından, Azerbaycan Türkçesinin genel özelliklerine uygun varyantlar seçilmiştir. Bu tez çalışması Giriş, Eleştirel Metin ve Sonuç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Hideci'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Metin bölümünde Hideci'nin şiirlerinin transkripsiyonlu metni, farklı beş nüsha karşılaştırılarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde Hideci'nin Türkçe Divanı'nın dil özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Türkçe, Azerbaycan Türkçesi, İran, 19. yüzyıl, Muhammed Hekim Hideci, Türkçe Divan, Hideci
Özet (Çeviri)
The scope of this thesis is the Turkish Divan of Muhammed Hekim Hideci who lived in Iran in the 19th century and is one of the important and famous poets of the Turkish language. In this study, five different copies of the Divan are handled and the difference between the copies is shown in the footnote and the critical text is tried to be put forward. While the critical text is being established, Mashhad copy which is the oldest copy is based on. Variations in accordance with the general characteristics of Azerbaijan Turkish were selected from the copy differences. This thesis study consists of three parts: Introduction, Critical Text, and Conclusion. In the Introduction, information about Hekim Hideci's life and works is given. In the Text section, transcriptional text of Hekim Hideci's poems is included by comparing five different copies. In the Conclusion section, some linguistic results obtained from the Turkish Divan of Hekim Hideci were tried to be revealed.