Çağdaş Türk resim sanatında geleneksel izler
Abstract traditional marks in Turkish painting
  1. Tez No: 587239
  2. Yazar: GÜLEN KESOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDRET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Hat, Minyatür, Özgün, Geleneksel Sanatlar, Contemporary Turkish Painting, Calligraphy, Miniature, Original, Traditional Arts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tarih boyunca biriken kültür, o topluma ait sanat olgusunu oluşturmuştur. Geleneksel Türk sanatlarının oluşumu da bu süreç içinde olmuştur. Çağdaş Türk resim sanatı, bu oluşumla birlikte Cumhuriyet Döneminde, Batı yönlü resim sanatıyla bir gelişme göstermiş ve aynı paralellikte devam etmiştir. Bu sürecin içinde izlenimci bir tavırla gelişen Türk resmi, soyut yaklaşımlarla birlikte farklı oluşumlarla, günümüze kadar gelmiştir. İkinci dünya savaşından sonraki süreçte resim sanatında, kendi kimliğini oluşturma çabaları bulunmaktadır. Sanatçılarımız tarafından arayışlar sürmüştür. Bu arayışlarda bazı sanatçılarımız geleneksel Türk sanatlarına yönelmiş, almış olduğu batı tekniğini kendi folklorik sanatlarıyla buluşturup tekrar yorumlamıştır. Türk Resim sanatına geleneksel izlerle birlikte farklı yorum getirmiş ve özgün eserler üretmişlerdir. Hazırladığım tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Geleneksel Türk Sanatlarını ve dalları olan minyatür, hat, çini, süsleme sanatlarımız incelenmiştir. İkinci Bölümde; Cumhuriyet Döneminin öncesinde Türk Resim Sanatını ve Cumhuriyet'le gelişen ve devam etmiş olan resim sanatımız ve oluşan sanat grupları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Çağdaş Türk Resminde soyut sanat ve soyut sanatın gruplandırılması irdelenmiş; Geleneksel Türk Sanatlarından izler taşıyan sanatçılarımız ve eserleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The culture accumulated throughout history has formed the phenomenon of art belonging to that society. The formation of traditional Turkish art was also formed in this process. During the Republican Era the formation of contemporary Turkish painting, showed a development with Western oriented art and continued in the same parallel. The Turkish painting, which developed with an impressionistic attitude in this process, has survived to the present with different formations along with abstract approaches. After the Second World War, there were efforts to create their own identity in the art of painting. The search by our artists continued. In this guest, some of our artists have turned to traditional Turkish arts and reinterpreted the western technique that they have acquired with their folkloric arts. They have brought different interpretations to the Turkish painting art with traditional traces and produced original works. My thesis consists of three chapters. In the first section; The Traditional Turkish arts and its branches; miniature, calligraphy, tile and decorative arts, are examined. In the second part; Turkish painting before the Republican Era, our painting which developed and continued with the Republic and the art groups formed were examined. In the third chapter, abstract art and the grouping of the abstract art in Contemporary Turkish Painting are examined; the artists who are bearing traces from Traditional Turkish Arts and their works are examined.