Para ve banka sistemlerinin evrilme serüvenleri: Bir günümüz gerçeği olan Blockchain teknolojisi ve Bitcoin
The evolutionary advances of money and banking systems: Blockchain technology and Bitcoin
  1. Tez No: 587280
  2. Yazar: FURKAN SEYİTHANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzincir, Blok, Kripto Para, Bitcoin, Blok Özet Değeri, Madencilik, Blockchain, Cryptocurrencies, Bitcoin, Block, Hash, Mining
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte para dijital ortamlardan takip edilmekte ve işlemler gerçekleşmektedir. FinTech firmaları her gün yeni bir teknolojik ürünü hayatımıza sokmaktadır. Westen Union firması ile başlayan telgraflar üzerinden gerçekleşen para transferleri, bilgisayarın icadı ve internetin icadı ile bugün günümüzde kullandığımız internet ve mobil bankacılığın temellerini atmıştır. 2000'li yılların başında yeni bir teknoloji olan Blockchain teknolojisi de en az internetin icadı kadar önemli bir teknolojik gelişme olarak kabul edilmektedir. Bu yeni sistem, Peer to Peer (P2P) yani uçtan uca şifreleme yöntemini kullanılarak blokzincirler ve protokollerden oluşan dağıtık bir defter-i kebirdir. Kullanıcılar arasında şifreler ile güvenli bir veri transferi gerçekleştir. Tüm işlemler bloklar ile birbirine bağlantılıdır ve yapılan herhangi bir değişiklik yada hack saldırısı anında fark edilir. Blokchain ağında yapılan işlemler kayıt altına alınır ve silinmez. Matematik, Kriptografi ve Bilgisayar Bilimcilerinin çalışmaları sonucunda geliştirilen bu yeni teknoloji sayesinde yapılan işlemlerde merkezi bir denetime tabi olmadan, aracıları aradan kaldırarak, maliyetsiz, güvenli veri transferleri gerçekleştirmek mümkün olmuştur. 2008 yılında gerçekleşen Mortgage krizi ile mevcut ekonomi ve finans sistemine olan güven sarsılmış ve süreç“Lehman Brothers Bank”gibi küresel bankaların iflas etmesi ile devam etmiştir. Mevcut sisteme alternatif bir sistem oluşturmak isteyen insanlar farklı çalışmalar gerçekleştirse de başarılı olamamışlardır. 2008 yılında Sathosi Nakamoto tarafından yayınlanan,“Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”(Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Para Sistemi) makalede, Blockchain teknolojisi kullanılarak üretilen bir kripto paradan söz ediliyordu. Bitcoin mevcut ekonomik ve finans sistemini kökten değiştirecek argümanlara sahip olması devrim PARA VE BANKA SİSTEMLERİNİN EVRİLME SERÜVENLERİ: BİR GÜNÜMÜZ GERÇEĞİ OLAN BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİ VE BITCOIN II olarak kabul edilmektedir. Bitcoin dalgalı bir değer izlemiş olmasına karşın 2017 yılında büyük sıçrayışını gerçekleştirmiş ve 20.000 USD bandını yakalamıştır. 2019/Ağustos ayı itibari 1 BTC = 11.000 USD' den işlem görmektedir ve piyasada 186.000.000.000 USD işlem hacmine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, money is monitored through digital media and transactions are realized. Every day FinTech companies introduce a new technological product to our lives. With the invention of the computer and the invention of the internet, money transfers over the telegrams started with Westen Union have laid the foundations of the internet and mobile banking we use today. Blockchain technology, which is a new technology in the early 2000s, is considered as an important technological development just as the invention of the internet. This new system is a distributed general ledger consisting of block chains and protocols using Peer to Peer (P2P). Perform secure data transfer with passwords between users. All operations are interconnected with blocks and any changes or hacking attacks are immediately recognized. Operations on the Blokchain network are recorded and not deleted. Thanks to this new technology, which was developed as a result of the work of Math, Cryptography and Computer Scientists, it was possible to perform safe, cost-free data transfers by eliminating intermediaries without being subject to a central control in the transactions performed. With the Mortgage crisis in 2008, confidence in the current economic and financial system was shaken and the process continued with the bankruptcy of global banks such as man Lehman Brothers Bank.. People who wanted to create an alternative system to the existing system did not succeed even though they carried out different studies. 2008 Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System an, published by Sathosi Nakamoto in 2008, refers to a crypto currency produced using Blockchain technology. The fact that Bitcoin has arguments that will radically change the current economic and financial system is considered a revolution. Although Bitcoin followed a THE EVOLUTIONARY ADVANCES OF MONEY AND BANKING SYSTEMS: BLOCKCHAIN TECHNOLOGY AND BITCOIN IV fluctuating value, it jumped big in 2017 and reached the $ 20,000 band. As of August 2019, 1 BTC = 11.000 USD and has reached USD 186.000.000.000 trading volume in the market.