İran'da Furuğ Ferruhzad örneğinde sanat ve siyaset
Art and politics in the case of Forugh Farrokhzad in Iran
  1. Tez No: 587298
  2. Yazar: NESLİHAN YÜRÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN YILDIRMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Siyasal Bilimler, Eastern Linguistics and Literature, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Furuğ Ferruhzad, Kadın, İran Şiiri, İran Sineması, Sanat, Siyaset, Forugh Farrokhzad, Woman, Iranian Poetry, Iranian Cinema, Art, Politics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı, bu dönemin içine doğmuş bir entelektüel, şair, yönetmen, kadın olarak Furuğ Ferruhzad'ın şiir ve filmleri üzerinden İran'daki sosyo-politik ve kültürel dönüşümleri ve bu dönüşümlerin içerisinde yer alan kadının yerini analiz etmektir. 19. ve 20. yüzyılda özellikle Doğu ülkelerinde yaşanan modernleşme süreci paralel bir biçimde İran'da da yaşanmıştır. Kaçarların son döneminde başlayan ve Pehleviler dönemi olarak adlandırılan Rıza Şah ve oğlu Muhammed Rıza Şah döneminde devam eden ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda geçekleştirilen modernleşme programı sosyo-politik ve kültürel dönüşümleri de beraberinde getirmiştir. Bu modernizasyon süreci İran şiirinin modernleşmesine ve politikleşmesine yol açmıştır. Meşrutiyet Hareketi ile başlayan şiirin siyasallaşması, Yeni Şiir'in kurucusu olan Nima Yusiç ile devam etmiş, Yeni Şiir akımının içerisinde yer alan Furuğ Ferruhzad da şiirlerinde kadını, toplumun sancılarını ve rejim eleştirilerini ifade etmiştir. Modernleşme süreci İran Sineması'nda da kendisini göstermiş. Sinemayı dönemin koşullarını ifade etmekte bir araç olarak gören Furuğ Ferruhzad'ın da içinde olduğu Entelektüel Sinema'nın yönetmenleri, İran Sineması'nın gelişmesiyle beraber filmlerinde rejimi eleştiren ve toplum meselelerini yansıtan filmler üretmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the socio-political and cultural transformation of Iran and the position of women through poetry and films of Forugh Farrokhzad as an artist, a poet, a director, and a woman was born into this period. The process of modernization in the 19th and 20th centuries, especially in the Eastern countries, was experienced in Iran as well. The Economic, social and political modernization program that started in the last period of Qajar and continued during Reza Shah and his son Mohammad Reza Shah period, called the Pahlavi era brought socio-political and cultural transformations. The modernization process in Iran led to the politicization of Iranian poetry. Politicization of poetry that started with Constitutional Movement continued with Nima Yusij who was founder of the New Poetry Movement and Forugh Farrokhzad was also one of the representatives of New Poetry Movement expressed the woman suffering, the conditions of society and regime criticism in her poetry. The process of modernization has also shown itself in Iranian Cinema. The Directors of Intellectual Cinema, including Forugh Farrokhzad who used cinema as a tool of expressing the conditions of the period produced films that criticized the Shah regime and stressed the problems that society had to struggle with.