Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin deneyimleri: Nitel bir çalışma
Experiences of Mothers Whose Babies are in Newborn Intensive Care Unit: A Qualitative Research
- Tez No: 587299
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ÇETİNKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Sağlığı, Public Health
 - Anahtar Kelimeler: Yenidoğan yoğun bakım, anne, bebek, nitel araştırma, Neonatal intensive care, mother, infant, qualitative research
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hemşirelik Anabilim Dalı Halk Sağlığı Hemşireliği Yükseklisans Programı Amaç: Yenidoğan yoğun bakımda bebeği yatan annelerin öznel deneyimlerini derinlemesine betimlemek, bu süreçte etkili sosyal, psikolojik, çevresel, sağlık hizmetleri ve sağlık ekibi ile ilgili faktörleri tanımlamaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bornova ek hizmet binasındaki Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde izlenen yenidoğanların anneleri oluşturmuştur. Araştırmanın çalışma grubunda anneler, amaçlı örneklem yönteminden ölçüt örneklem yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma Eylül 2018-Mart 2019 tarihleri arasında yoğun bakımda yatan bebeklerin annelerinden çalışmaya katılmayı kabul eden 11 anne ile tamamlanmıştır. Veriler Anneleri Tanıtıcı Özellikler Soru Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılarak elde edilmiştir. Veriler, yüz yüze derinlemesine görüşme tekniğiyle ses kaydı alınarak toplanmıştır. Veriler 358 dk 23 saniyelik ses kayıtlarının, 105 sayfalık Word dökümanı haline dönüştürülmesi sonrası içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırmada, 7 temaya ulaşılmıştır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin deneyimlerine ilişkin ulaşılan tema etiketleri,“Zor gebelik deneyimleri”,“Doğum sürecine ilişkin duygusal yoğunluk”,“Anne bebek ayrılığı”,“Yoğun bakım algısı”,“Profesyonellerin tutumu”,“Annelik yetisi”ve“Baş etme”şeklindedir. Sonuç: Anneler yatış öncesi ve yatış dönemi olmak üzere bu süreçte aykırı duygular yaşamaktadır. Annelik yetisini yerine getirememe kaygısı ve bebeğinden ayrı kalmakla birlikte yoğun bakıma yüklediği anlam süreci şekillendirmektedir. Bu süreçte baş etmede inanç sistemi ve ilişki dinamikleri kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Department of Nursing, Master Programme of Public Health Nursing Purpose: This study is to aim describing subjective experiences of mothers whose babies are in newborn intensive care unit deeply, and defining effective factors relating to social, psychological, environmental, health services and health team. Method: Universe includes newborn mothers' followed in Newborn Intensive Care Unit of Health Sciences University, Tepecik Training and Research Hospital, Bornova Additional Service Building. Mothers in this study, have been determined by using criterion sampling from purposive sampling method and completed by 11 of mothers whose babies accepting to attend into this study were in intensive care unit between 2018, September and 2019, March. Data have been obtained by using Questionnaire Form with Mothers Identifier Features and Semi-Structured Interview Form and have been collected by voice records pursuing face to face meetings. Data have been solved by transforming 358 minutes, 23 seconds voice records into 105-page word document and then by content analysis. Findings: 7 themes have been obtained in this study. Themes tags obtained relation to mothers' experiences whose babies are in newborn intensive care unit are 'difficult pregnancy experiences', 'emotional density relating to birth process', 'intensive care perception', 'mother-infant separation', 'attitudes of professionals', 'coping', and 'maternity capacity'. Conclusion: Mothers have contrary emotions during this process as before and after hospitalization. Unable to mothers' duties, remaining separate from their babies and their conceptions about intensive care form this process. Belief system and relation dynamics about coping during this process are applied.