Tekkeköy yöresi monografisi
Monograph of Tekkeköy region
- Tez No: 587333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tekkeköy, halk edebiyatı, halk bilimi, monografi, derleme, sözlü kültür, Tekkeköy, folk literature, folk science, monograph, collect, oral culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Modern dünyada gelişen teknoloji ve kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, her yerde ve her koşulda rahatça kullanımı beraberinde getirmiş olduğu faydalarla birlikte olumsuz koşullar da yaratmaktadır. Kültür aktarımında fayda sağlayacak olan bu durum toplumda baskın olan kültürün daha da yaygınlaşmasına yardımcı olurken sahip olduğumuz millî değerleri ve toplumsal belleğimizi zayıflatmaktadır. Bu durum milli değerlerin nesilden nesile aktarımında yetersiz kalmakta hatta yok olup tahrip edilmesine dahi yol açmaktadır. Halk edebiyatı ve halk bilimine ait örneklerin derlenerek tespitinin yapılması ve yazılı bir ortamda toplanması gelecek kuşaklara milli değerlerimizin aktarımı için büyük önem arz etmektedir. İşte bu çalışmanın amacı Tekkeköy yöresine ait halk edebiyatı ve halk bilimine konu olan ürünlerin araştırılması, sözlü edebî ürünlerin tespitinin yapılması, artık unutulmaya yüz tutmuş gelenek, görenek, örf ve âdetleri görünür kılmak ve yaşatılmasına yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
In current era, technology and the widespread use of mass media has reached a huge development. Along with the benefits it brings with ease in every place and circumstances it also creates some negative impacts. This whole development, while helping to transfer and spread the culture is weakening our national values and collective memory. This situation makes the transfer of national values from one generation to another inefficient or it can even lead to its destruction. Collecting and writing samples of this folk literature and folk science is of great importance for the transfer of our national heritage to future generations. So, this study aims to investigate parts of this cultural literature and science in Tekkeköy & apos's region and determine the oral literature products. This will help to keep alive those what are slowly fading away, our culture, traditional values and rituals.