Kırgızistan'ın 2010'da parlamento sistemine geçişinden sonraki yerel yönetim sistemi
Status of local government system after Kyrgyzstan's transition to parliamentary system in 2010
- Tez No: 587388
- Danışmanlar: PROF. DR. AN NADİ LEBLEBİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Muhtarlık, Bölge, Yerel Yönetim, Parlamentarizm, Mukhtarship, Region, Local Government, Parliamentarism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Diğer Sovyet ülkelerinde olduğu gibi Kırgızistan da totaliter rejimin çöküşünün ardından 1991 yılında bağımsızlığını kazandı ve bu durumdan dolayı hem merkezi hem de yerel yönetiminde köklü değişiklikler yapmak zorunda kaldı. Kırgızistan'da başkanlık sistemi, bağımsızlığın ilk yıllarında kabul edilen anayasa ile 2010 yılına kadar hüküm sürdü. Ancak Kırgızistan Cumhuriyeti 2010'da yaşanan halk ayaklanmasından sonra kabul edilen yeni bir anayasa ile parlamenter sisteme geçti. Sistem değişikliğinin temel nedenlerinden biri de anayasada yer alan güçler ayrılığı ilkesinin ihlal edilmesi ve başkanlık sisteminin tanıdığı yetkilerin aşırı şekilde kullanılmasıdır. Kırgızistan'ın parlamenter sisteme geçişi ile birlikte yerel yönetim anlayışında köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Söz konusu sisteme göre, devletin hesap verilebilirliği ile ilgili yeni talep ve arzlar, yerel yönetimlere devredilmiştir. Aynı zamanda yerel yönetim meclis üyelerinin, Ayıl Ökmötü başkanını (Ayıl Ökmötü, köy yönetim birimini ifade eder) görevden alma yetkisi tanınmıştır. Örneğin, 4 yıl içinde (2011'den 2015'e kadar) seçim kuralları 8 defa değişti, yerel yönetim yasası ise 15 kere değişikliklere uğradı. Bu değişiklikler daha çok küçük parti çıkarlarından kaynaklanmıştır. Yukarıda söz ettiğimiz 6 Temmuz 2012 tarihli Anayasada şehir partisine aday gösterme konularında siyasi partilere katılmayan seçmen grupları bunların sıradan bir örneğidir. Tezde Kırgızistan'ın parlamenter sisteme geçtikten sonra yerel yönetim sisteminde gerçekleşen reformları ve bu reformların mevzuat ışığında uygulama yollarını ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
As in other Soviet countries, Kyrgyzstan gained its independence in 1991 following the collapse of the totalitarian regime and was forced to make fundamental changes in both its central and local government. In Kyrgyzstan, the presidential system reigned until 2010 with the constitution adopted during the first years of independence. However, after the popular uprising in 2010, the Republic of Kyrgyzstan passed into the Parliamentary System with a new constitution adopted. A major reason for this was the fact that violation of the principle of separation of powers in constitution and made maximum use of the presidential system in a unitary country. With the transition of Kyrgyzstan to the Parliamentary System, it has made radical changes in the understanding of local government. According to the said system, new demands and desires are contacted with regard to the accountability of the state in the state powers transferred to local governments. At the same time, members of the local government are declared under the influence of dismissing the Mayor of Ayıl Ökmötü.(Ayıl Ökmötü represents the village administration unit) For example, in 4 years (from 2011 to 2016) election rules were changed 8 times, and the local government law was amended 15 times. These changes were mainly due to small party interests. In the Constitution of 6 July 2012 mentioned above, voter groups who do not participate in political parties in terms of nominating a city party are an ordinary example. In this thesis, after the transition to Kyrgyzstan's parliamentary system, the reforms in the local government system and the ways of implementing these reforms were discussed in the light of legislation.