Biyofilik iç mekan tasarım unsurlarının ev ortamında bireyin iyi olma haline onarıcı (restoratif) etkileri üzerine bir araştırma
An investigation on the restorative effects of biophilic interior design elements of home environment on the wellbeing of individuals
- Tez No: 587431
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELAHAT KÜÇÜKARSLAN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Biyofilik Tasarım, Ev Ortamı, Onarıcı (Restoratif) Etki, İç Mekân Tasarımı, İyi Olma Hali, Biophilic Design, Home Environment, Restorative Effect, Interior Design, Well-being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Biyolog Edward O. Wilson'a göre, doğa ile fiziksel, psikolojik ve manevi olarak biyolojik bir biçimde birbirine bağlı olan insanlar, doğal yaşamın bir parçasıdır ve insanın zihinsel ve fiziksel iyilik halllerinde bu parça-bütün ilişkisi önemli derecede etkindir (Wilson 1984). İnsanoğlu ve doğa arasındaki birbirine bağlılık ile ilgili teoriler, insanlığın başlangıcından beri, genel iyi olma hali ve kişisel tatmin duygusu için insanın evriminin, doğal çevreye bağımlı olduğu bilgisini iletmektedir (Kellert 1993). Bu birbirine bağlılık, insanların yaşam ve gerçek süreçlerle yaşadığı derin yakınlığı pekiştiren bir bağ olmuştur ve halen olmaya devam etmektedir (Wilson 1984) ve araştırmalar genel olarak insanın iyi olma halinin desteklenmesinde doğa ile arasındaki bu ilişkinin kritik bir bileşen olduğunu göstermektedir (Kellert 2008). Wilson, insanların yaşamla olan bu derin ilişkisinden dolayı ''doğanın şekilleri, süreçleri ve örüntülerine'' halen olumlu bir şekilde güçlü bir tepki vermelerini ''biyofili hipotez'' ile tanımlayarak; insanın zihinsel ve fiziksel sağlığı dolayısıyla iyi olma halinin desteklenmesindeki rolünü açıklığa kavuşturmaktadır (Wilson 1984).Bu bağlamda bu tez, insanın ev ortamı özelinde fiziksel ve zihinsel iyi olma halinin, dolayısıyla evin kullanıcısı tarafından restoratif bir etki ile hissedilmesinin iç mekân tasarımı açısından bileşenlerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, bireyin iyi olma halini oluşturan boyutların kavramsal içeriğine ulaşmak ve biyofili hipotezi temelinde yapılandırılan biyofilik tasarım unsurlarının ev ortamındaki restoratif etkisini tanımlamak çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma evin restoratif bir etki ile hissedilmesi durumunda bireylerin iyi olma haline biyofilik tasarım unsurlarının katkıda bulunacağını öngörmektedir. Antalya Öncü Sitesinde gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış anket çalışması ve görsel analiz ile 40 konut kullanıcısı ev sakini ile görüşülerek evin restoratif olma durumuna biyofilik tasarım unsurlarının etkisinin tartışılabileceği veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to biologist Edward O. Wilson, people are biologically part of natıre as they are connected with nature in physical, psychological and spiritual ways. This part-to-whole relationship is significantly influential in man's mental and physical well-being.The theories of interconnectedness between human beings and nature convey the knowledge that since the beginning of mankind, human evolution is dependent on the natural environment for a general well-being and a sense of personal satisfaction (Kellert 1993). This interdependence has been and continues to be a bond that reinforces the deep affinity that people experience with life and real processes (Wilson 1984). Research shows that this relationship is a critical component in supporting human health and overall well-being of humanity (Kellert 2008). By defining the“biophilia hypothesis”by positively responses of human being to the“forms, processes, and patterns of nature”due to this deep relationship between people and life; Wilson clarifies the role of this relationship in supporting mental and physical health and well-being of individuals (Wilson 1984). In this context, it is the essence of the study to reach the conceptual content of the dimensions that constitute the individual's well-being and to define the restorative effect of the biophilic design elements constructed on the basis of the biophilia hypothesis within the home environment. Consequently, this study predicts that in the restorativeness of home environment effect, biophilic design elements will contribute to the well-being of individuals. By conducting a semi-structured case study by interviewing with 40 residents of apartment users in Antalya,Öncü Residential Site, meaningful data were collected that led to argue and open discussions and evaluations on the effects of biophilic design elements on the restorative effects of the home environment.