Ortak çalışma mekânlarında biyofilik tasarım unsurlarının onarıcılığının Y kuşağı çalışanlar açısından incelenmesi: Kolektif House örneği
An investigation on the restorative impact of biophilic interior design elements of co-working spaces on Y generation users: the case of Kolektif House
- Tez No: 675611
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZİN HATİCE TANRIÖVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Biyofilik İçmimari Tasarım, Ortak Çalışma Mekânları, Onarıcı Mekân, Y Kuşağı, Onarıcı Etki, Çalışma Mekânı, Biophilic Design, Co-working Space, Restorative Spaces, Generation-Y, Restorative Effect, Workplace
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Şehir merkezlerine artan talep mekânların küçülmesine sebep olarak yaşam kalitesini düşürmektedir. Hem iç hem dış mekânlarda doğal düzen ve elemanların varlığı azalarak insan ve doğa arasındaki bağ kaybolmaktadır. İnsan doğal olmayan ortamlarda etkili bir şekilde çalışmakta güçlük çekmektedir (Knopf 1987; Berto ve Barbiero 2017).“Ortak çalışma mekânlarının”özgürlükçü ve esnek“Y kuşağının”her an her yerde çalışabilme isteği ile şekillenmiş yeni nesil çalışma mekânları olarak metropollerde ortaya çıkışı ile ofislerde doğal unsurlara ihtiyaç duyulması arasında bağ olduğu düşünülmektedir. İnsan-doğa arasında son dönemlerde artan kopukluğu gidermek için geliştirilen“Biyofilik”tasarım yaklaşımlarının içmimariye dâhil edilmesinin kullanıcıda fiziksel ve zihinsel yönden onarıcı etkilere yol açtığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada; ortak çalışma mekânlarında 'Biyofilik İçmimari Tasarım Unsurları'nın kullanımının özellikle Y kuşağı çalışanlar üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. İnsan ve mekân arasındaki ilişki; bu çalışmada kuşak özellikleri ve ortak çalışma mekânlarının sahip olduğu onarıcı etkiyi saptamak üzerinden ele alınsa da, sosyal bir çekim unsuru olarak topluluk duygusu ve üst düzeyde iş birliğinin önemi de göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmanın evreni, 'sev, yarat ve paylaş' konsepti ile topluluk oluşturmayı hedefleyen ortak çalışma mekânlarından Kolektif House firmasıdır. Kolektif House şubelerinde“Biyofilik İçmimari Tasarım Rehberi”(Çorakçı 2016) ile mimari proje analizi yapılmış ve bu firmanın şubelerinin tümünde tasarım yaklaşımının biyofilik olup olmadığı tespit edilmiştir. Kolektif House kullanıcısı Y kuşağı üyelerden oluşan örnekleme,“onarıcı olması muhtemel mekân özellikleri”ne göre hazırlanmış sorulardan oluşan bir anket uygulanarak mekânın onarıcı algılanıp algılanmadığı tespit edilmiştir. Mekânın sahip olduğu biyofilik özellikler ile onarıcı algı arasında ilişkiler saptanarak ortak çalışma mekânlarının destekleyici ve teşvik edici bir (eko)sistem olarak çalışma hayatına etkisine bakılmıştır. Çalışmanın bütününe bakıldığında, biyofilik tasarımın sadece doğayı mekâna taşımaktan ibaret olmadığı ve kuşakların kendinden önceki kuşaklara göre iş yaşamında farklı tutumlara ve mekânsal ihtiyaçlara sahip olduğu anlaşılmıştır. İnsan-doğa ilişkisi kaynaklı davranış biçimlerinin anlaşılmasıyla gelecekte çalışan kuşakların yapısına uygun ve çalışmayı destekleyen, onarıcı çalışma mekânları tasarlamanın mümkün olacağı düşünülmektedir. Y kuşağı ile ortak çalışma mekânında gerçekleştirilen bu çalışmanın, Z kuşağı ve sonrasında gelecek kuşaklar için ve farklı amaçlarla kullanılan mekânlar için örnek oluşturabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing migration to city centers decreases the quality of life by causing spaces to shrink. The connection between people and nature is getting looser due to the decrease in nature and natural elements in both indoors and outdoors. People have difficulties in working effectively in built environments (Knopf 1987; Berto and Barbiero 2017). It is thought that there is a connection between the emergence of“common working spaces”in metropolitan areas as new generation working spaces are shaped by the broad-minded and flexible“Y Generation”who desire to work anywhere and anytime; and need the integration of nature and natural elements in working spaces. It has been proven by scientific studies that the integration of“Biophilic”design approaches, which have been developed to overcome the increasing detachment between human and nature interiors cause physical and mental restorative effects on the user. In this context; this study focuses on the use of“Biophilic Interior Design Elements”in co-working spaces and their impacts onY Generation employees especially. In this study, in addition to the relationship between human and space, and the characteristics of the generation Y were addressed, the restorative effect of collaborative work spaces, the sense of community and the importance of high-level cooperation as an element of social attraction are also taken into account. The universe of the case study was Kolektif House Company which is one of the widely known co-working spaces, aiming to create a community with the motto“love, create and share”. The architectural project analysis was done by referring to the“Biophilic Interior Design Guide”(Çorakçı 2016) and it was determined whether the design approach in all branches of the company was biophilic, or not. By conducting a questionnaire to the sample group generation-Y members of Kolektif House Company. Questions were prepared in accordance with the spatial characteristics that are likely to be restorative; and it has been questioned whether the space is perceived as restorative by the members. By investigating the relationships between the biophilic properties of the space and the restorative perception of the members, the impact of co- working spaces on work life as a supportive and encouraging (eco) system has been looked at. When observed from a wider perspective, this study reveals that biophilic design is not just about including nature to the space, or that generations having different attitudes and habits, but also the spatial requirements of working generations when compared to the previous, in business life. It is thought that it will be possible to design restorative working spaces that are suitable for the working generations in the future and supporting their work, by understanding the behaviour patterns originating from the human-nature relationship. It is anticipated that this study sets an example for the working environments for generation-Z and future generations and also for the spaces used for different purposes.