Trakya'da Mısır kültleri
Egyptian cults in thrace
  1. Tez No: 587446
  2. Yazar: MURAT İSTARMAKALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Thrakia, Mısır, Kült, Sarapis, İsis, Thrakia, Egypt, Cult, Sarapis, Isis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
“Trakya'da Mısır Kültleri”isimli bu tez, coğrafi olarak kuzeyde Haimos (Balkan) Dağları, güneyde Aigaios Pontus (Ege Denizi) ve Hellespontos (Çanakkale Boğazı), doğuda Pontos Euksinos (Karadeniz), Bosphoros Thrakios (İstanbul Boğazı) ve Propontis (Marmara Denizi) ile sınırlanmış tarihi ve coğrafi bir bölge olan Trakya'da (Thrakia) günümüze kadar yapılmış olan araştırmalar sonucu ortaya çıkan Mısır Tanrı ve Tanrıçalarına ait olan buluntuların incelendiği bir çalışmadır. Bu çalışmada yayını yapılmış, Trakya'da Mısır kültü ile ilişkili M.Ö. 4. yüzyıl ile M.S. 3 yüzyıl arasına tarihlenen 32 adet arkeolojik, 33 adet epigrafik ve 80 adet nümismatik buluntu incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Antik Trakya'nın Tarihi ve Coğrafyası ile Trakya ile Mısır ilişkilerinden bahsedilmiştir. İkinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerde Trakya Bölgesi'ndeki Mısır ile ilişkili buluntular yerleşim yerlerinin alfabetik olarak dizilimi yapılarak detaylandırılmaya çalışılmıştır. Son bölümde, Tanrı ve Tanrıçalar hakkında bilgiler verilip, ekler bölümü ve haritalarla da çalışma desteklenip sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This dissertation titled“Egyptian Cults in Thrace”is a study in which it is examined the findings belong to Egyptian Gods and Goddesses that revealed as a result of the researches done until today in Thrace (Thrakia) which is a historical and geographical region surrounded by Haimos (Balkan) Mountains in north, Aigaios Pontus (Aegean Sea) and Hellespontos (Hellespontos) in south, Pontos Euksinos (Black Sea), Bosphoros Thrakios (Bosphorus) and Propontis (Marmara Sea) in east. It was examined 32 archeological, 33 epigraphical and 80 numismatics findings dated between B.C. 4th century and A.D. 3rd century which are related with the Egypt cults in Thrace and which had been published. In the first section of the study, it was mentioned the History and Geography of the Ancient Thrace and the relations between Thrace and Egypt. In second, third and fourth sections, it was tried to detail the findings related with Egypt in Thrace region by alphabetizing the residential areas. In the last section, it was given information about the Gods and Goddesses, and the study was concluded by supporting with the appendix section and maps.