Bayburt ili ağzı söz varlığı
Bayburt province dialect lexical
- Tez No: 587517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağız, Bayburt, Sözlük, Etimoloji, Dialect, Bayburt, glossary, etymology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yapılan bu çalışma, Bayburt ili ağzı söz varlığını temel almaktadır. Tez 'Giriş' , 'Sözlük' , 'Sonuç' ve 'Kaynakça' kısımlarından oluşmaktadır. 'Giriş' bölümünde Bayburt'un tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Bölgenin coğrafyası, etnik yapısı ve ilçeleri hakkında bilgi verilmiştir. 'Sözlük' kısmında Derleme Sözlüğü'ndeki Bayburt ağzına ait kelimelere, Bayburt' la ilgili bazı kaynaklardaki kelimelere ve yöre halkından derlediğimiz kelimelere yer verilmiştir. 'Sonuç' kısmında tespit edilen kelime sayısına, etimolojisi yapılmış kelimelere ve arkaik, Arapça, Farsça, Ermenice, Moğolca, Rumca kökenli kelimelere değinilmiştir. 'Kaynakça' kısmında ise tez için yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This poper is based on the lexican of the dialect of Bayburt the thesis includes in“Introduction”,“Glossary”,“Conclusion”and“References”.“Information”about the history of Bayburt has been given in the introduction part. The information about geography, demography and provinces of the region has been given. In the“Glossary”part, some vocabulary in Derleme Sözlüğü which belongs to Bayburt dialect, some words about Bayburt from various sources and words that we compiled from the locals has been taken place. In the“Conclusion”part, the number of vocabulary, words that are assessed etymologically and archaic words which roots from Atabic, Persian, Armenian, Mongolian, Greek has been referred. In the“References”part tags of the Works that are used, has been given.