Sema Kaygusuz öykücülüğü üzerine bir inceleme
A review on short story writing of Sema Kaygusuz
  1. Tez No: 587523
  2. Yazar: GÜLCAN KÜÇÜKATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Öykücülüğü, Sema Kaygusuz, Anlatıbilim, Turkish Story writing, Sema Kaygusuz, Narrative
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Modern Türk edebiyatının yaşayan kadın yazarlarından biri olan Sema Kaygusuz, öykü, roman, deneme, oyun gibi pek çok edebi türde eserler kaleme almış üretken bir yazardır. Bu çalışmanın amacı Sema Kaygusuz'un öykülerini ve edebiyat serüvenini inceleyerek Sema Kaygusuz öykücülüğünün özellikleri hakkında çeşitli çıkarımlar elde etmektir. Edebiyat dünyasına öykü türüyle giriş yapan Kaygusuz, 90'lı yılların sonunda ortaya çıkan ve adından söz ettiren bir yazardır. İlk öykü kitabı Ortadan Yarısından ve ikinci öykü kitabı Sandık Lekesi ile önemli ödülleri alan yazar küçük yaşlarda başladığı öykü serüvenine halen devam etmektedir. 90 kuşağı öykücülüğü içerisinde değerlendirilen Kaygusuz bu dönemde kendine özgü bir öykü tarzı yakalamış ve yenilikçi bir edebiyat anlayışı geliştirmiştir. Kaygusuz öykülerinde, modern insanın yalnızlığını, insanın doğayla olan ilişkisini, kenti, sokakları ve Anadolu insanını anlatırken olaylardan çok kırılma anlarına yoğunlaşmış ve tek etki bırakma derdinde olmuştur. Kaygusuz öykülerinde güncel olaylardan uzak durmuş, toplumda yaşanan acıları doğrudan ifade etmektense bunları kavramsallaştırarak anlatmış ve hep“şimdi”yi yakalamayı amaçlamıştır. Yazar öykülerinde kullandığı üslup ile standart dilin sınırları dışına çıkmış, dilin imkanlarını zorlamış ve kendi dil evrenini yaratmıştır. Çalışmamızda, Sema Kaygusuz'un yazın dünyasını etkileyen hayatı, eserleri, edebi kişiliği, öykü anlayışı ele alınmış ve Kaygusuz'un dört öykü kitabındaki öyküler tema ve yapı bakımından incelenmiştir. Ulaşılan sonuçlarla Kaygusuz'un Türk öykücülüğü içindeki yeri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kaygusuz who entered the literary world with the genre of story, is a writer who emerged in the late 90s and made a name for herself. The author, who won important awards from her first short story book, Mid-Half, and her second short story book, Sandık Stain, continues her story adventure which she started at a young age. In this period, Kaygusuz, who was evaluated within the 90th generation of storytelling, captured a unique style of story and developed an innovative understanding of literature. In her stories Kaygusuz told the loneliness of modern man, her relationship with nature, city, streets and Anatolian people, she focused on moments of breaking rather than events and she was concerned about leaving only one effect. In her short stories, Kaygusuz avoided current events, conceptualized them rather than directly expressing the pain experienced in society and always aimed to catch the "now.. The author went beyond the boundaries of the standard language with the style she used in her stories, pushed the possibilities of the language and created her own language universe. In our study, Sema Kaygusuz's life, works, literary personality and story understanding that affect the world of literature were discussed and the stories in Kaygusuz's four story books were examined in terms of theme and structure. According to the results, the place of Kaygusuz in Turkish storytelling was determined.