Kumuk Türkçesindeki atasözü ve deyimlerin anlam bilimi ve söz dizimi açısından incelenmesi
Study of proverbs and idioms in Kumyk Turkish according to semantics and syntax
- Tez No: 587539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AKCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kumuk Türkçesi, anlam bilimi, söz dizimi, atasözü, deyim, Kumyk Turkish, semantics, syntax, proverb
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 608
Özet
Kumuk Türkleri günümüzde Dağıstan Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Türk topluluğudur. Kumuk Türkçesi, Türk lehçelerinin Kıpçak (Kuzeybatı) grubuna dâhil edilmektedir. Çalışmamızda Kumuk Türklerinin atasözleri ve deyimleri anlam bilimi ve söz dizimine göre incelenmeye çalışılmıştır. Amacımız, Kumuk Türklerinin kavram dünyasını ve olaylara, durumlara, varlıklara bakış açısını tespit etmek, bu bakış açısının Kumuk Türkçesine nasıl yansıdığını göstermek ve Kumuk Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasındaki benzer ya da farklı söz dizimi özelliklerini ortaya koymaktır. Bu sebeple başvurabileceğimiz en önemli kaynaklar, bir toplumun ve dilin aynası niteliğinde olan atasözleri ve deyimlerdir. Çalışmamızda Kumuk atasözü ve deyimlerini ele alan iki farklı kitap ve bir makaleden yararlanılmıştır. Çalışmamız bir“Giriş”ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde; Kumuk Türkleri, Kumuk Türkçesi, anlam bilimi ve söz dizimi hakkında açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölüm ise inceleme bölümüdür. Bu bölümde Kumuk Türkçesindeki atasözleri ve deyimler anlam bilimi bakımından incelenmiş, daha sonra söz konusu atasözleri ve deyimler söz dizimi özellikleri bakımından ele alınmıştır.Sonuç bölümünde ise, incelemelerde elde edilen sonuçlar aktarılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kumyks, is a Turkish society living in Republic of Daghistan. Kumyk Turkish, is included in North-west (Kipchak) groups of Turkish dialects. In our study, proverbs and idioms of Kumyks have been tried to research according to semantics and syntax. Our purpose is to identify world of notions and viewpoint over looking events, situations, creatures, to demonstrate how this viewpoint is reflected in Kumyks and to put forward similar or different particulars in the midst of Kumuk Turkish and Turkey Turkish. Therefore, the most important sources which we can apply are proverbs and idioms being a mirror of a society and language. Two different books and one article including Kumuk proverbs and idioms are benefited in our study. An introduction and two main sections are included in our study. In the first section of our study; explanations about Kumyks, Kumyk Turkish, semantics and syntax have been given. The second part is the analysis part. Firstly the proverbs and idioms in the Kumyk Turkish have been examined in terms of semantics and then they have been approached in terms of syntax in this part. In the conclusion part, the results from examinations has been declared and commented.