Avrupa Birliği bağlamında Türkiye'de Kişisel Verileri Koruma Kurumu
Personal Data Protection Agency in Turkey in the context of European Union
  1. Tez No: 587547
  2. Yazar: SAMED DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YURDANUR URAL USLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Veri Koruma, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü, Personal Data, Data Protection, The Agency for the protection of Personal Data, General Data Protection Regulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi, verilerin dijital ortamda hızla dolaşmasını, depolanmasını ve ulaşılabilirliğini kolay kılmaktadır. Bu durum çok fazla veri trafiğine yol açmakta ve birçok hak ihlaline de neden olmaktadır. En önemlisi de kişinin mahrem alanı bundan zarar görmektedir. Bu nedenle kişisel verilerin korunması gerek ulusal gerekse uluslararası alanda yeni düzenlemelerin yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu düzenlemelerde, verin işlenmesi sonucu oluşabilecek zararların önlenmesi açısından koruyucu mekanizmaların oluşturulması gerektiği vurgulanmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de kişisel verilerin etkin bir şekilde korunmasını sağlamak için oluşturulan Kişisel Verileri Koruma Kurumu yapısal ve işlevsel açıdan ele alınıp Avrupa Birliği'nde yapılan son düzenleme olan Genel Veri Koruma Tüzüğü ışığında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the development of technology makes it easy to navigate, store and access data in a digital environment. This leads to a lot of data traffic and causes many rights violations. Most importantly, the private area of the person suffers from this. For this reason, the protection of personal data necessitated new regulations either nationally or internationally. In these regulations, it is emphasized that protective mechanisms should be established in order to prevent damages that may occur as a result of data processing. In this study, the Personal Data Protection Agency created to ensure the effectively protection of personal data in Turkey, deal with in terms of structural and functional, was examined comparatively in the light of the General Data Protection Regulation, the latest regulation in the European Union.