Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın yorum yönteminde mecaz
Metaphor in the method of interpretation of Muhammed Hamdi Yazir
  1. Tez No: 587573
  2. Yazar: SUNA KARŞIYAKALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHABETTİN ERGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Methafor, Rhetoric, Yazır, Arabic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Biz bu çalışmada, Arap dilbilimi ve kaynakları açısından mecazın önemini, kazandığı anlam örgüsünü, türlerini, kurallarını, örneklerini ve bunlara ilişkin dil bilimcilerin görüşlerini akademik olarak araştırıp incelemeyi hedefledik. Bu çalışmada ayrıca mecaz kaideleri açısından Yazır'ın yorum yönteminin tahlil edilmesi amaçlanmıştır. Tez, mecaza dair genel konuları kapsamakta; örneklem ise, Hamdi Yazır'ın yorum yöntemi ile sınırlı bulunmaktadır. Çalışmada tümdengelim yöntemi kullanılmıştır. Mecaz, kendine özgü kaidelerle Arapça cümle yapılarında kolaylık, akıcılık ve güzellik sağlayan bunun yanı sıra dilin gelişmesi ve zenginleşmesine katkıda bulunan mevzuların başında gelir. Çalışmamızda öncelikle Arapça'nın temel alanlarından biri olan Belâgat ilmi değerlendirilmiştir. Daha sonra bu ilmin konusu ve önemi üzerinde durulmuştur. Ayrıca Belağat ilmine dair kaleme alınan eserler zikredilmiştir. Konunun pekiştirilmesi için Kur'ân âyetlerinden ve Arap şiirinden cümle kullanımlarına örnekler verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Mecaz, Belâgat, Yazır, Arapça.
Özet (Çeviri)
We purpose in this study to examine the importance of Metaphor in terms of Arab linguistics and sources, the meaning they get, their types, rules, sample and views of linguists related to the topic from the point of academic. This study also aims to analyze in of the method of Muhammed Yazır from the point of metaphor principles. While the Thesis contains general about methafor, the Sample is limited to of the method of interpretation of Muhammed Hamdi Yazır. The methods utilized the present study are as follows: explanation and deduction. Metaphor is in the leading positon of the topics such as providin fluency, and beauty for in Arabic sentences and besides it also help, in development and enrichment of the language. In the study, which deals with the subject of methafor, the“rethoric”science, which is one of the main fields of Arabic, was focused on. In addition, the works written on science of“rhetoric”was mentionad. To reinforce the use of sentences from the verses of Quran and Arabic poetry.